NVB geeft informateur Plasterk zes tips voor coalitiebesprekingen

10 januari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Wordt het een samenwerking tussen de PVV, NSC, BBB en VVD, of komt er toch een coalitie via links? Welk kabinet het ook wordt; de Nederlandse Vereniging van Banken heeft middels een brief aan informateur Ronald Plasterk zes adviezen gegeven waar de politieke partijen in de coalitiebesprekingen rekening mee dienen te houden.

De adviezen concentreren zich op maatschappelijke thema’s waar banken en overheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en waar zij dus ook samen kunnen werken aan oplossingen.

Thema’s die in de brief aan de orde komen zijn een effectieve aanpak tegen witwassen en terrorismefinanciering, een toegankelijke en duurzame woningmarkt, financieel gezonde huishoudens, de gezamenlijke strijd tegen online fraude en een sterke en stabiele bankensector.

NVB geeft informateur Plasterk zes tips voor coalitiebesprekingen

Op deze thema’s doet de NVB een aantal concrete voorstellen zoals de aanstelling van een Nationaal Coördinator Anti-Witwassen, een minimum energielabel bij verkoop van woningen en het inzetten op een publiek-privaat deltaplan voor een financieel gezond Nederland.

In de brief legt de belangenvereniging uit dat banken altijd op zoek zijn naar manieren om oplossingen te financieren voor vraagstukken in de samenleving.

“Over die oplossingen voeren wij graag het gesprek met de partijen die betrokken zijn bij de vorming van een nieuw kabinet. Temeer daar op veel terreinen oplossingen vooral gevonden kunnen worden door goede afstemming en samenwerking in de driehoek van overheid, banken en bedrijfsleven”, aldus de NVB

De brief aan informateur Plasterk is hier te vinden.