Nederlanders positiever gemutst over eigen financiële situatie
De financiële gezondheid van Nederlanders is weer een beetje aan het verbeteren. Zo geeft 76% van de Nederlanders aan dat ze op dit moment gemakkelijk(er) rond kunnen komen – eind 2022 ging het nog om 69%. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Goede Financiële voornemens 2024’ van Wijzer in Geldzaken onder 1.011 Nederlanders.
Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat iets meer dan de helft (53%) van de Nederlanders zijn financiële situatie rooskleuriger inschat ten opzichte van anderen. Dat percentage is hoger dan een jaar geleden (45%). Desondanks ervaart een kwart van de mensen nog altijd (enige) moeite met rondkomen.
Sparen voor een buffer (43%), zuiniger aan doen (42%) en minder onnodige uitgaven (41%) zijn ook in de nieuwste editie van het onderzoek de meest genoemde goede voornemens voor het komende jaar.
Nederlanders zijn komend jaar vooral van plan om te besparen op de dagelijkse boodschappen, winkelen en energie/gas. De onderzoekers merken echter op dat besparen op de energierekening flink is afgenomen (van 47% in 2022 naar 37% in 2023), ondanks dat veel mensen op de hoogte zijn van de afschaffing van het energieplafond.
De onderzoekers verklaren die daling aan de hand van de terugkeer van het energiecontract voor een vaste periode en de lagere energietarieven. De ondervraagden stellen tegelijkertijd juist minder op vakanties te willen bezuinigen.
Tot slot toont het onderzoek aan dat bijna alle Nederlanders (98%) overzicht zeggen te hebben van hun maandelijkse inkomsten en uitgaven, twee derde houdt dit regelmatig bij. Vooral 55-plussers zijn actiever in het bijhouden van hun financiën.
Wel neemt het bijhouden van een (digitaal) huishoudboekje verder in populariteit af. Relatief weinig Nederlanders zeggen een (digitaal) huishoudboekje bij te houden (36%). Het percentage Nederlanders dat aangeeft dit niet te doen, lijkt door de jaren heen te groeien (38% in 2021 tegenover 44% dit jaar).