Vitesse spant bodemprocedure aan tegen ING

20 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Vitesse is een bodemprocedure gestart tegen ING. De huisbank van Vitesse wil per 1 maart de rekening opzeggen vanwege de Russische connecties van de Arnhemse voetbalclub.

Voor wie het gemist heeft: het is behoorlijk onrustig bij Vitesse. De ad interim algemeen directeur Peter Rovers kondigde onlangs niet alleen zijn vertrek aan, de voetbalclub verkeert ook in financieel zwaar weer nu de overname door The Common Group voorlopig van de baan is.

En die overname heeft alles te maken met de Russische connecties waarover ING nu struikelt. Vitesse is feitelijk gezien namelijk nog altijd in handen van de Rus Valeri Oyf.

Vitesse spant bodemprocedure aan tegen ING

En dat ligt sinds het uitbreken van de Oekraïens-Russische oorlog gevoelig; te meer omdat Oyf – die zelf overigens niet op de internationale sanctielijst staat – naar verluidt miljoenen zou hebben geleend van zijn gesanctioneerde landgenoot Roman Abramovitsj om de financiën rondom de voetbalclub rond te krijgen.

ING eiste daarop opheldering en riep Vitesse vorig jaar op het matje. De oranjebank voelde zich daartoe genoodzaakt omdat het zelf de sanctieregels niet wil overtreden.

De rechter heeft inmiddels bepaald dat ING tijdens de bodemprocedure de bankrekening van Vitesse open moet houden, waarmee Vitesse dus vooral tijd heeft gewonnen. De club wil zich in de tussentijd zo snel mogelijk volledig loskoppelen van Oyf, al dan niet via The Common Group.