Innopay: Leidt virtueel valutasysteem tot revolutie?
Ondanks het huidige scepticisme rondom cryptocurrencies zoals Bitcoin en Litecoin, hebben de technologie en het idee achter virtuele valuta een mooie toekomst en zelfs het potentieel om de financiële sector en andere transactie-gedreven eco-systemen op z’n kop te zetten. Dat beweert consultancybureau Innopay in een nieuwe white paper.
Digitale valuta
Digitale valuta bestaan nu al meer dan twintig jaar, sinds de lancering van Digicash begin jaren ’90. Sindsdien is de alternatieve valutamarkt geëvolueerd naar virtuele valuta’s (i.e. Facebook credits, Amazon coins) en Cryptocurrencies – een virtueel valutasysteem op basis van de principes van cryptografie. Sinds de lancering van de eerste cryptocurrency in 2009 (Bitcoin) werd de transactie- en betaalmethode omgeven door mystiek en onzekerheid – sommigen noemen de aanpak een revolutionaire doorbraak in betalingen, andere menen op hun beurt dat het systeem gedoemd is om te falen.
Om de implicaties van cryptocurrencies te begrijpen, voor markten die gedreven worden door hoge-volume transacties (i.e. financials, telecom, retail, etc.), besloot Innopay een onderzoek te starten naar het potentieel ervan. Het eindresultaat – de whitepaper ‘Cryptocurrencies: Exploring a revolutionary technology’ – bundelt Innopay’s eigen lessen over het onderwerp met desk research en de belangrijkste bevindingen uit interviews met 11 toonaangevende payment- en cryptocurrency experts in het veld.
Blockchain technologie
Het Innopay onderzoeksrapport concludeert dat cryptocurrencies het potentieel hebben om een innovatiedoorbraak te worden. Momenteel worden cryptocurrencies gezien als een alternatieve betalingsmethode, een valuta. Maar de echte waarde zit in de technologie achter cryptocurrencies, de zogenaamde ‘blockchain technologie’, een ledger van transacties die door een cryptografisch algoritme cryptocurrencies beveiligt en ervoor zorgt dat alle gebruikers overeenstemmen over wie er in detail hoeveel units in zijn bezit heeft. De aanpak maakt betalingen in principe betrouwbaarder (aangezien het vervalsen van een transactie bijna onmogelijk is) en versterkt de transparantie in het hele systeem (aangezien de complete transactiegeschiedenis opgeslagen ligt in het blockchain netwerk).
Hoewel de ‘blockchain technologie’ in het begin werd toegepast bij Bitcoins door oprichter Satoshi Nakamoto, kunnen de onderliggende bouwstenen en principes worden toegepast op iedere situatie, waar activa, informatie of middelen veilig van eigenaar moeten wisselen. Dit zal leiden tot toepassingen van cryptocurrency technologie buiten het financiële diensten domein, zoals bijvoorbeeld loyaliteitsprogramma’s, digitale facturen, digitale identiteitsprocessen of autorisatie van verbonden apparaten in The Internet of Things.
Net als bij andere technologie-gedreven innovaties, zijn cryptocurrencies en de onderliggende blockchain technologie gebaseerd op een open-source aanpak voor business. Het systeem is daarom transparant en open voor continu innovatie, waardoor het vergelijkbaar is met het Internet, dat de principes van open-source heeft gebruikt om te evolueren van een innovatie met veel bugs tot een onmisbaar onderdeel van de maatschappij.
“Door te profiteren van zijn unieke voordelen, kunnen cryptocurrencies een innovatie worden in lijn met het Internet, en een breed spectrum aan diensten mogelijk maken die de manier waarop we online zakendoen kan revolutionaliseren,” zegt Gijs Burgers, consultant bij Innopay.
Keerpunt
Ondanks het enorme potentieel, kan het succes van cryptocurrencies niet gegarandeerd worden, waarschuwen de Innopay consultants in navolging van het rapport. De belangrijkste uitdaging ligt in het bereiken van een keerpunt – het punt waarna massa-adoptie start. Als alles blijft zoals het nu is, riskeren cryptocurrencies in een impasse te blijven hangen. “Toezichthouders wachten op hoe de markt zich ontwikkelt alvorens wetgeving wordt aangepast. Banken wachten op de toezichthouders om duidelijke richtlijnen op te stellen en ondernemers wachten voor goedkeuring door banken en toezichthouders,” zegt Burgers. “Deze vroege marktfase vraagt om pioniers binnen elke stakeholder groep, die een stap naar voren durven te maken en vertrouwen tonen dat uitdagingen opgelost kunnen worden terwijl deze zich voordoen.”
De Innopay auteurs van het rapport ‘Cryptocurrencies: Exploring a revolutionary technology’.
Het consultancybureau ziet drie gebieden die zullen bijdragen aan het succes van cryptocurrencies. Duidelijk toezicht rond het systeem moet worden opgetuigd, waarbij er cryptocurrency initiatiefnemers nodig zijn, bestuursorganen en (financiële) spelers in het ecosysteem. Ten tweede, wet- en regelgeving moet op z’n plek zijn om ervoor te zorgen dat vertrouwen gewekt wordt in de technologie en de bestaande systemen en om de leercurve te faciliteren waar het systeem doorheen zal moeten. Tenslotte is onderwijs is nodig over “zowel de goede als slechte kanten van cryptocurrencies” zegt Burgers. Door objectieve leerprogramma’s, testimonials en case studies zal het concept van cryptocurrencies en blockchain technologie zich zelf moeten herpositioneren van hun huidige ‘mystieke en donkere’ imago naar een meer positief en duurzaam imago.