Buy Now, Pay Later niet langer voor minderjarigen

28 juni 2024 Banken.nl

BNPL-aanbieders gaan strikter controleren of gebruikers wel achttien jaar of ouder zijn. De maatregel werd aangekondigd door demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Weyenberg meldde dat de aanbieders hun leeftijdsverificatieprocedures zullen aanscherpen. Eerder gebeurde deze controle alleen bij risicovolle transacties, waardoor minderjarigen eenvoudig gebruik konden maken van de diensten.

De afgelopen jaren is de populariteit van deze Buy Now, Pay Later (BNPL)-diensten sterk toegenomen. Grote aanbieders zoals Klarna, Riverty, Billink en in3 bieden consumenten de mogelijkheid om hun aankopen pas achteraf te betalen. Dit gemak heeft echter ook geleid tot zorgen over de toegankelijkheid voor minderjarigen en de financiële risico's die dit met zich mee kan brengen.

Buy Now, Pay Later niet langer voor minderjarigen

De aanpassing volgt na aandringen van diverse ministeries en wordt door de AFM gezien als een positieve ontwikkeling. Hoe groot is het probleem dan eigenlijk? Volgens de AFM kozen jongeren onder de achttien jaar in 2023 bijna 600.000 keer voor BNPL-diensten, ondanks het verbod voor minderjarigen om deze diensten te gebruiken .

Hoe de verscherpte controle precies zal worden uitgevoerd, moet nog blijken. Eén van de mogelijke methoden is het gebruik van iDIN, een identificatiemiddel dat via de bankrekening de leeftijd van een gebruiker kan verifiëren. in3 heeft deze verificatiemethode al ingevoerd.

De snelle groei van deze diensten heeft geleid tot bezorgdheid over de financiële gevaren die deze betaalmethode met zich meebrengt. De AFM waarschuwt voor ‘schuldgewenning’, vooral bij jongeren die geneigd zijn om geld uit te geven dat ze niet hebben. Bij het niet tijdig betalen van een aankoop volgen extra kosten en uiteindelijk incassoprocedures, die in 6% van de gevallen noodzakelijk zijn.

Aanvullende regels

Om deze risico’s behapbaar te houden, moeten BNPL-diensten vanaf 2026 voldoen aan de Europese Richtlijn voor Consumentenkrediet. Deze richtlijn verplicht aanbieders tot transparante voorlichting over de kosten bij gemiste betalingen en het uitvoeren van krediettoetsen.

Leeftijdsverificatie valt momenteel echter niet onder deze richtlijn, waardoor aanvullende regelgeving noodzakelijk is. De overheid onderzoekt momenteel hoe dit wettelijk kan worden afgedwongen en zal hierover na de zomer meer informatie verschaffen.

“Andere zorgen: het risico van schuldgewenning en de implicaties voor duurzaamheid,” besluit AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest haar reactie op LinkedIn. “40% van de aankopen gaat retour!”