BNP Paribas breekt lans voor ecosysteemdiensten

31 juli 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De biodiversiteit op aarde gaat in een alarmerend tempo achteruit. Wetenschappers spreken zelfs van de zesde massale uitstervingsgolf, die ditmaal veroorzaakt zou zijn door de mens. Om het voortbestaan van de natuur en ons voedsel te waarborgen, moeten we harder werken aan essentiële ecosysteemdiensten als waterzuivering en bestuiving. Dat stellen experts van BNP Paribas.

In 2019 waarschuwde het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) dat meer dan een miljoen diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds meldde kort daarna dat sinds 1970 het aantal wilde dieren met 68% is afgenomen.

Het World Economic Forum schat tegelijkertijd in dat meer dan de helft van de wereldwijde economische waarde afhankelijk is van ecosysteemdiensten zoals voedsel, drinkwater en bouwmaterialen. De kosten van biodiversiteitsverlies worden daarnaast door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geschat op $4 tot $20 biljoen per jaar. Deze kosten omvatten mislukte oogsten en het falen van essentiële ecosysteemdiensten zoals waterzuivering en bestuiving.

BNP Paribas breekt lans voor ecosysteemdiensten

Bestuiving en natuurherstel

BNP Paribas beargumenteert dat in Nederland sectoren zoals tuinbouw en fruitteelt sterk afhankelijk zijn van natuurlijke bestuivers. Gewassen zoals appels en kersen zijn voor meer dan 80% van hun opbrengst afhankelijk van bestuiving. DNB schat dat €510 miljard aan investeringen in Nederland afhankelijk is van ten minste één ecosysteemdienst. Deze diensten vertegenwoordigen dus ook duidelijk economische waarde.

Camille Maclet (biodiversiteitsexpert bij BNP Paribas) benadrukt het belang van natuurbescherming en herstel in diverse economische sectoren. Landbouw, bosbouw, mijnbouw en visserij zijn volgens Maclet cruciaal, maar ook andere sectoren kunnen bijdragen aan positieve milieu-oplossingen.

Banken kunnen klanten bovendien ondersteunen door financiële oplossingen te bieden voor investeringen in biodiversiteitsbescherming, innovatie op het snijvlak van natuur en klimaat, en een rechtvaardige transitie.

Samenwerken is de sleutel

“We kunnen de huidige wereldwijde achteruitgang van de natuur niet negeren, net zoals we klimaatverandering en de gevolgen van vervuiling niet kunnen negeren”, stelt Maclet. “Bedrijven en financiële instellingen moeten hun afhankelijkheden, risico's, impact en kansen met betrekking tot de natuur begrijpen en daarop inspelen. Daarmee versterken ze zowel hun eigen als de collectieve veerkracht.”

BNP Paribas moedigt klanten zodoende aan om de oorzaken van biodiversiteitsverlies aan te pakken en positieve invloeden te zoeken. De bank richt zich onder andere op het tegengaan van tropische ontbossing en streeft naar 'zero deforestation' in 2025 voor klanten in de Amazone en Cerrado.

Met de gedachte dat samenwerking moet zorgen voor de oplossing, wilde BNP Paribas de daad ook bij het woord voegen. De bank heeft zich daarom er aan gecommitteerd om in 2025 €4 miljard aan kredietverlening te verstrekken aan biodiversiteitsprojecten en neemt deel aan initiatieven zoals Act for Nature International en de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).