Dalende rente-inkomsten zorgen voor winstvermindering ING

06 augustus 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winst van ING is in het tweede kwartaal van dit jaar uitgekomen op bijna €1,8 miljard. Dat is ruim 17% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de bank nog een winst presenteerde van ruim €2,1 miljard.

De winstdaling van de ING komt niet geheel uit de lucht vallen, vooral omdat de banken vorig jaar nog historisch hoge winsten boekten door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

In de strijd tegen de hoge inflatie destijds, voerde de ECB de rente behoorlijk op. Omdat de spaarrentes niet op eenzelfde niveau meestegen, hielden banken onderaan de streep behoorlijke winsten over.

Dalende rente-inkomsten zorgen voor winstvermindering ING

Omdat de spaarrentes vandaag de dag hoger liggen, zijn de winstmarges geslonken. Inmiddels is de ECB ook begonnen met het verlagen van de rente die banken krijgen als ze daar geld stallen.

Al met al daalden de rente-inkomsten met bijna 6%, waardoor het belangrijkste verdienmodel voor de bank van het afgelopen jaar zijn waarde begint te verliezen.

Desondanks benadrukt CEO Steven van Rijswijk tevreden te zijn met de prestaties van ING, met name omdat de bank het afgelopen kwartaal maar liefst 248.000 nieuwe klanten verwelkomde die meer dan één product bij de bank hebben. Vooral in Nederland, Duitsland en Spanje groeide het aantal van dit type klanten.