Helft studenten komt maandelijks geld tekort

16 augustus 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De introductieweken zijn inmiddels weer in volle gang en ongetwijfeld vloeien de alcoholische versnaperingen rijkelijk. Een fijne periode, helemaal als je geen geldzorgen hebt. Uit onderzoek van bunq onder 917 studenten blijkt echter dat meer dan de helft van hen (53%) maandelijks minder geld overhoudt dat ze eigenlijk zouden willen.

Een gebrek aan inzicht zou daar een van de belangrijkste verklaringen voor kunnen zijn. Zo zegt bijna de helft van alle ondervraagden niet precies te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en uitgaat. 

Als een gevolg van dit gebrek aan inzicht, kan een kwart van de studenten financieel niet langer dan dertig dagen vooruitkijken. Een vijfde van hen zegt daardoor weleens geld te moeten lenen van familie en/of vrienden om het einde van de maand te halen.

Helft studenten komt maandelijks geld tekort

“Zonder inzicht in je financiën kun je onmogelijk de juiste keuzes maken”, benadrukt Bianca Zwart (Chief of Staff bij bunq). “Slim budgetteren geeft studenten de vrijheid om dingen te doen die zij belangrijk vinden, zoals naar een festival gaan met vrienden, een verre reis maken of het lustrum van hun vereniging. Als ze doelgericht sparen, kunnen ze volop van hun studententijd genieten.”

Visieloos

Bunq noemt het opvallend dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse studenten geen helder financieel doel voor ogen heeft. Zo zegt bijna de helft van hen op de lange termijn geen duidelijke bestemming te hebben voor hun geld, zoals een bepaald vermogen of spaarbedrag.

Hierdoor zou 40% van de respondenten een groot deel van hun maandelijkse inkomsten aan onnodige uitgaven spenderen. Tot groot eigen ongenoegen. Maar liefst 46% van alle Nederlandse studenten zegt namelijk financieel graag verstandiger te willen leven. 

Budgethulp

Om studenten daarbij te helpen, introduceert bunq gratis studentenrekeningen met budgetteringstools. Hierdoor kunnen zij, zodra de studiefinanciering binnenkomt, hun geld direct verdelen over meerdere rekeningen en spaarpotjes.

Ook is het mogelijk om vrienden, familie, huis- en clubgenoten uit te nodigen om samen te sparen en gemakkelijk kosten te verdelen. Daarnaast krijgt iedereen een eigen bankpas en prepaid creditcard, zodat ze altijd een compleet overzicht hebben van alle inkomsten en uitgaven.