NHG wil financiële onzekerheden rondom flexwoningen wegnemen

06 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Eén van de oplossingen om de vastgelopen woningmarkt weer in beweging te krijgen is het bouwen van tijdelijke woningen. Zogenoemde ‘flexwoningen’ kunnen sneller en goedkoper worden gerealiseerd. En die oplossing blijkt populair onder starters. Zo toont onderzoek van Nationale Hypotheek Garantie aan.

Uit de analyse van NHG komt naar voren dat ruim een op de drie woningzoekers interesse heeft in de aankoop van een flexwoning op tijdelijke grond.  De lagere maandlasten en de kans om de koopwoningmarkt te betreden worden als belangrijke redenen gezien. Tegelijkertijd is het juist een zorg dat er mogelijk minder vermogen wordt opgebouwd dan bij een reguliere woning.

Flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming kunnen volgens NHG bijdragen aan meer betaalbare koopwoningen. Zo kost een flexwoning gemiddeld €180.000, terwijl de gemiddelde prijs van een reguliere woning al snel rond de €450.000 ligt.  

NHG wil financiële onzekerheden rondom flexwoningen wegnemen

Een van de redenen dat een flexwoning relatief weinig kost, is dat deze in de fabriek wordt gemaakt en gemiddeld kleiner is dan reguliere woningen. De kwaliteit van flexibele woningen is hetzelfde als bij reguliere nieuwbouwwoningen.

Het belangrijkste verschil zit hem logischerwijs in de naam. Een flexwoning mag maar een beperkte tijd op de grond staan waarop deze wordt neergezet. Het voordeel hiervan is dat dit een hoop tijd scheelt, omdat het eenvoudiger is om de benodigde vergunningen te verkrijgen.

Onzekerheid wegnemen

Maar die tijdelijkheid brengt volgens NHG ook financiële onzekerheid met zich mee voor de woningeigenaar en voor hypotheekverstrekkers.

Flexwoningen op tijdelijke grond zijn daarom vaak huurwoningen, aangeboden door woningcorporaties. De koopsector blijft achter door de onzekerheden die deze nieuwe woningvorm met zich meebrengt, waardoor financiering van flexwoningen op tijdelijke grond op dit moment nauwelijks mogelijk is.

NHG onderzoekt dan ook of het deze onzekerheden kan verminderen door de NHG-garantie in te zitten. Met die garantie hebben geldverstrekkers de zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald, ook als de afnemer dat niet meer kan. Het is daarbij de bedoeling om uiterlijk begin volgend jaar een pilot te starten met één of twee gemeenten.

“Het is belangrijk dat er meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden en dat dit op korte termijn gebeurt”, stipt RvB-voorzitter Carla Muters aan. “We geloven dat flexwoningen op grond met tijdelijke woonbestemming hieraan een bijdrage kunnen leveren.”

“Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de risico's van deze innovatieve woonvorm”, vervolgt Muters. “Daar kan NHG een rol spelen en daarom onderzoeken wij welke zekerheden we vanuit NHG zouden kunnen bieden.”

Naast de NHG-garantie-pilot wil NHG dan ook samen met het ministerie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten onderzoeken of we deze innovatieve woonvorm kunnen stimuleren.