Starters stellen kinderwens uit door woningnood

24 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het tekort aan geschikte woningen dwingt bijna de helft van de starters om hun kinderwens uit te stellen. Dat meldt ING in zijn Woonbericht over het derde kwartaal van 2024. Voor het onderzoek werden ruim 1.300 huurders, starters en koopwoningbezitters ondervraagd.

Het vinden van een passende koopwoning blijkt voor veel starters een onoverkomelijke uitdaging, waardoor cruciale levenskeuzes, zoals het krijgen van kinderen, steeds verder naar de toekomst worden verschoven. Volgens het onderzoek schuiven veel starters belangrijke stappen in hun leven gemiddeld twee tot drie jaar op.

In het rapport geeft 70% van de ondervraagde starters aan dat het moeilijk tot zeer moeilijk is om een geschikte woning te vinden. Ter vergelijking: koopwoningbezitters van nu vonden het in hun tijd aanzienlijk eenvoudiger. Naast het krijgen van kinderen, worden ook andere mijlpalen zoals trouwen, samenwonen en carrièrestappen vaker uitgesteld.

Starters stellen kinderwens uit door woningnood

Het uitstellen van deze levensgebeurtenissen veroorzaakt aanzienlijke emotionele druk. Twee derde van de starters die belangrijke stappen heeft moeten uitstellen, voelt zich hierdoor gefrustreerd en machteloos. Slechts een kleine groep (2%) ervaart geen negatieve emoties bij het uitstel.

Wim Flikweert (Manager Wonen bij ING Nederland) benadrukt de brede impact van deze trend. “Dat jongeren levensgebeurtenissen uitstellen door de woningnood heeft niet alleen gevolgen voor hun persoonlijke leven, maar ook voor de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor de arbeidsmarkt en de bevolkingsgroei.”

Behoefte aan ruimte

Een groot deel van de starters geeft aan dat geschikte woonruimte een voorwaarde is voor het stichten van een gezin. De eisen voor een geschikte woning zijn echter hoog: een meerderheid zoekt een huis van minimaal 75 tot 150 vierkante meter, met tenminste drie slaapkamers en bij voorkeur buitenruimte.

“Starters hebben meer ruimte nodig als ze een gezin willen beginnen”, geeft Flikweert aan. “Een kleine woning voldoet vaak niet aan hun wensen.” Zo lijken tiny houses of gedeelde woonruimtes voor veel starters geen aantrekkelijke optie. Hoewel 23% een tiny house overweegt, ziet 60% dit helemaal niet zitten.

Vertrouwen in woningmarkt neemt toe

Ondanks de aanhoudende woningnood, blijft het vertrouwen in de woningmarkt positief. De Woningmarktindex van ING, die het vertrouwen meet op basis van onder meer huizenprijzen en hypotheekrente, steeg in het derde kwartaal van 2024 naar 108 punten. Daarmee ligt het vertrouwen nog steeds ruim boven de neutrale grens van 100 punten.

Starters stellen kinderwens uit door woningnood

Bron: ING

Zowel starters als koopwoningbezitters zien de woningmarkt met iets meer optimisme tegemoet, hoewel de druk op het vinden van geschikte woonruimte voor starters hoog blijft.