BNP Paribas maakt zich hard voor duurzame landbouw
De landbouwsector bevindt zich op een kruispunt. Enerzijds moet de productie op peil blijven om de groeiende wereldbevolking van een steeds warmere planeet te voeden, anderzijds moet voor het behoud van vruchtbare grond het roer drastisch om. Dit vraagt volgens BNP Paribas om een andere visie op landbouw, die zowel ecologische als economische factoren in overweging neemt.
Het succes van deze transitie hangt volgens de bank af van de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen. “Van beleidsmakers tot banken en van boer tot consument.”
Specifiek gekeken naar banken, kan de sector een belangrijke rol spelen door middel van groene financieringskaders. Bijvoorbeeld met een sustainability-linked raamwerk, waarbij een bedrijf haar bankfinanciering aan concrete duurzaamheidsdoelstellingen koppelt. Simpel gezegd betaalt een bedrijf meer voor de financiering als doelstellingen niet bereikt worden.
BNP Paribas wijst hierbij naar het voorbeeld van Friesland Campina. De bekende melkproducent haalde onlangs €300 miljoen op waarbij de rentemarge direct werd gelinkt aan het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. De zuivelcoöperatie committeert zich aan reductie van Scope 1, 2 en 3 broeikasgasemissies en het ontwikkelen van duurzamere verpakkingen en gezonde voeding.
Een andere variant van duurzame financiering is het use-of-proceeds raamwerk. Hierbij wordt de financieringsrente verlaagd, omdat de lening voor een duurzame investering wordt gebruikt, zoals het kopen van elektrische voertuigen of het plaatsen van warmtepompen.
Deze financiële raamwerken helpen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van bedrijven.