ING voegt budget-optie toe aan mobiele app

14 oktober 2024 Banken.nl

Een kopje koffie bij de speciaalzaak. Lekker, maar voordat je het weet, geef je per maand alleen al tientallen euro’s uit aan (dure) cafeïneshotjes en blijft er aan het einde van de maand geen geld over om opzij te leggen. Om klanten te helpen met sparen heeft ING een budgetoptie in zijn mobiele app ingebouwd. Hierdoor weten klanten beter hoeveel geld ze uitgeven aan boodschappen, uit eten gaan of hun geliefde kopje koffie.

Budgetteren is het plannen en beheren van uitgaven, zodat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. ING wil met de nieuwe functie zijn klanten helpen om meer inzicht te krijgen in hoeveel geld ze hebben voor bepaalde maandelijkse uitgaven. De bank beargumenteert dat door vooraf te budgetteren, mensen meer grip op hun financiën krijgen.

“Doordat onze klanten nu maandelijkse budgetten kunnen instellen, geeft dit een duidelijk overzicht van wat ze overhouden om uit te geven”, legt Japke Kaastra (hoofd financiële gezondheid bij ING Nederland) uit. “Daardoor helpen we klanten om regie te pakken over hun geldzaken.”

Kaastra stipt aan dat budgetten helpt om financieel gezonde keuzes te maken. “Uit de gedragspsychologie weten we dat als je haalbare doelen stelt en deze concreet maakt, de kans groter is dat je ze haalt. Je kan er gewoon een sport van maken en daarom maken we budgetteren zo toegankelijk en makkelijk mogelijk voor iedereen.”

Overzicht

Klanten van de oranjebank kunnen in de app budgetten instellen voor hun maandelijkse uitgaven. Bij het instellen van een budget zien klanten hoeveel zij de afgelopen drie maanden aan een bepaalde uitgave categorie (denk aan boodschappen, vakanties of restaurants) hebben uitgegeven.

Zodra klanten een budget hebben ingesteld, kan er in de app bijgehouden worden al is uitgegeven en wat er nog van over is gedurende de lopende maand. Als klanten meldingen van ING toestaan, krijgen zij ook automatisch een bericht als zij bijna hun budget overschrijden.

Financiële gezondheid

ING probeert via zijn app al langer de financiële gezondheid van zijn klanten te verbeteren. Zo werden eerder onder meer ‘Kijk vooruit’ (waarmee je vooruit kan kijken in af- en bijschrijvingen), ‘Inzicht’ (waarmee je ziet waar je geld naar toe gaat) en ‘Rond af en spaar’ (waarmee klanten bij iedere betaling die ze doen automatisch sparen, omdat het bedrag wordt bijgeschreven op hun spaarrekening) geïntroduceerd.

“Om je geldzaken op orde te hebben en te houden, gelooft ING dat het belangrijk is om inzicht te hebben in je inkomsten, uitgaven, en spaargeld” stelt Kaastra tot slot. “Naast het doen van bankzaken, zijn er in de app daarom steeds meer mogelijkheden om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in je geldzaken.”

Meer over ING
Profielpagina
ING
ING is een partner van Banken.nl