Nederlandse ondernemers optimistisch over financiële gezondheid eigen bedrijf

15 oktober 2024 Banken.nl

De meerderheid van de Nederlandse ondernemers is optimistisch over de financiële gezondheid van hun bedrijf, blijkt uit onderzoek van ING. Dit positieve sentiment geldt met name voor kleine bedrijven en zzp’ers, die zowel stabiliteit als investeringsmogelijkheden ervaren.

Van de vijfhonderd respondenten, bestaande uit 264 zzp’ers en 237 kleine bedrijven (met 2 tot 20 werknemers), is 72% van de zzp’ers en 79% van de kleinbedrijven positief. In het onderzoek zijn voornamelijk bedrijven uit de zakelijke dienstverlening ondervraagd, die vaak minder te maken hebben met hoge inkoopprijzen of schulden uit de coronatijd.

Arjen Hoekstra, Directeur Klein Zakelijk bij ING, benadrukt dat “veruit de meeste ondernemers die wij hebben ondervraagd positief zijn over de financiële gezondheid van hun bedrijf. Als het aan de ondernemer ligt, gaat het dus best goed met het Nederlandse bedrijfsleven.”

Dit optimisme is vooral zichtbaar bij oudere bedrijven; ondernemers van bedrijven ouder dan vijf jaar zijn vaker tevreden over hun financiële situatie dan jongere bedrijven.

Een vijfde maakt zich zorgen

Ondanks deze positieve beoordeling maakt ongeveer 20% van de ondernemers zich regelmatig zorgen over hun financiële gezondheid. Kleinbedrijven zijn doorgaans positiever over hun financiële prestaties (74%) in vergelijking met zzp’ers (64%).

Dit geldt ook voor het inzicht in hun bedrijfsfinanciën, waarbij respectievelijk 86% en 79% aangeeft goed overzicht te hebben. Toch wijzen de zorgen van ondernemers vaak op een gebrek aan winst of reserves.

Ruimte voor duurzame investeringen

De financiële stabiliteit van bedrijven blijkt ook kansen te bieden voor duurzame investeringen. Ongeveer 60% van de zzp’ers en 76% van de kleine bedrijven geeft aan dat hun financiële situatie hen in staat stelt om langetermijndoelen te behalen.

Een significant percentage van de ondernemers die financieel gezond zijn, geeft aan dat ze ruimte zien voor investeringen in duurzaamheid. Kleinbedrijven met een jaaromzet van meer dan €1 miljoen zijn vaker geneigd om deze investeringen te overwegen.

Hoekstra voegt toe: “Als je financieel gezond bent, heb je als ondernemer meer ruimte om na te denken over de toekomst. Kleinbedrijven met een hogere omzet zijn het dan ook vaker eens met de stelling dat investeringen in duurzaamheid essentieel zijn voor de lange termijn financiële stabiliteit.”

Er zijn echter verschillen per sector. Zo is in de zakelijke dienstverlening de link tussen financiële gezondheid en duurzaamheid minder duidelijk dan in sectoren zoals landbouw en bouw.

Inzicht in wet- en regelgeving

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de helft van de kleine bedrijven goed op de hoogte is van wet- en regelgeving met financiële impact, terwijl dit percentage bij zzp’ers iets lager ligt (41%).

Vooral in de zakelijke dienstverlening is kennis van regelgeving hoog (57%), in tegenstelling tot de sector landbouw, visserij en nijverheid (35%). Beide groepen vertrouwen voornamelijk op overheidswebsites en externe adviesdiensten voor financiële informatie.

Meer over ING
Profielpagina
ING
ING is een partner van Banken.nl