De opkomst van de ontregelaars van de financiële sector

06 december 2024 Banken.nl

De laatste jaren is het aantal neobanken in ons land flink gegroeid. Deze financiële dienstverleners worden ook wel aangemerkt als de ‘ontregelaars’ van de financiële sector. Het verschil tussen neobanken en traditionele banken zit hem vooral in hun bedrijfsmodel, het gebruik van technologie en de focus op digitale dienstverlening. Peter Westhof (Bankenvergelijking.nl) legt uit wat neobanken zijn en welke voordelen zij hebben.

Wat zijn neobanken?

Neobanken zijn volledig digitale banken die geen fysieke kantoren hebben en hun diensten exclusief via apps en online platformen aanbieden. Ze maken gebruik van moderne technologie om bankdiensten snel, flexibel en gebruiksvriendelijk aan te bieden. Vaak hebben ze een banklicentie, maar sommige opereren ook als elektronische geldinstellingen of via partnerschappen met traditionele banken.

Bunq is een bekende Nederlandse neobank. Bunq staat bekend om zijn flexibele functies, zoals directe betaalmogelijkheden in verschillende valuta, groene initiatieven zoals CO₂-compensatie en het gebruiksvriendelijke, interactieve ontwerp. Bunq is dankzij overnames één van de grootste neobanken in Europa geworden. Ook Knab is een voorbeeld van een neobank. Knab richt zich met name op zzp’ers.

Nog een paar andere voorbeelden zijn: Revolut, Wise, Openbank en Trade Republic. Het in Londen gevestigde Revolut werd in 2015 opgericht en heeft nu al meer dan 50 miljoen rekeninghouders. Bijzonder is dat je via deze neobank cryptocurrency kunt kopen. Maximaal 25 cryptomunten kun je aanschaffen, waaronder bitcoins.

Er bestaat ook een neobank als dochterbedrijf van een traditionele bank: Hello Bank is een dochterbedrijf van het Franse BNP Paribas.

De opkomst van de ontregelaars van de financiële sector

Voordelen van neobanken

Neobanken hebben meestal minder overheadkosten omdat ze geen fysieke kantoren hebben. Hierdoor kunnen ze diensten vaak goedkoper aanbieden, zoals gratis of lage kosten voor internationale betalingen.

Andere voordelen zijn:

  • Omdat neobanken hun diensten via intuïtieve apps en online platformen aanbieden, kun je snel en eenvoudig bankzaken regelen zonder naar een fysiek kantoor te hoeven gaan.
  • Neobanken staan erom bekend dat ze vaak transparant zijn over hun kostenstructuur. Dit betekent minder verborgen kosten en een duidelijk overzicht van tarieven.
  • Bij neobanken kun je vaak binnen enkele minuten een account openen, volledig online, zonder dat fysieke documenten of handtekeningen nodig zijn.
  • Veel neobanken bieden unieke functies, zoals gedetailleerde uitgaventracking, budgettering en zelfs integraties met andere financiële apps. Sommige neobanken, zoals bunq, bieden functies zoals CO₂-compensatie voor aankopen, waarmee je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen.
  • Neobanken zijn meestal beter voorbereid op grensoverschrijdende betalingen, vaak zonder de hoge transactiekosten die traditionele banken hanteren.

Klantenservice schiet tekort

Neobanken hebben een paar nadelen. Ze kunnen voor sommigen te ‘onpersoonlijk’ aanvoelen, omdat er geen fysieke kantoren zijn voor face-to-face contact. Ook is de klantenservice soms voor verbetering vatbaar. Met name bunq kreeg eerder het verwijt dat de klantenservice moeilijk te bereiken was en dat meldingen over fraude niet zorgvuldig werden afgehandeld.

Daarnaast hebben sommige neobanken geen volledige banklicentie, wat van invloed kan zijn op de depositogarantie.

Een artikel van Peter Westhof (Bankenvergelijking.nl).