Verdient crypto een plaats in een gediversifieerde beleggingsportefeuille?

06 februari 2025 Banken.nl

De cryptomarkt is de afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd en wordt door steeds meer particuliere en institutionele beleggers serieus genomen. Toch is nog niet iedereen helemaal om. In een rondetafelsessie van Financial Investigator bogen diverse beleggingsexperts zich onlangs over de vraag of crypto vast onderdeel zou moeten zijn van een gediversifieerd beleggingsportfolio. De conclusie geef ik (Danny Oosterveer, Digital Marketing Manager bij Amdax) alvast prijs: negeren is niet langer een optie.

Diversificatievoordelen

Een van de belangrijkste argumenten voor het opnemen van crypto in een beleggingsportefeuille is diversificatie. Koen Bender (Mercurius Vermogensbeheer) benadrukt dat de correlatie tussen crypto en traditionele assets zoals aandelen en obligaties relatief laag is. “Dit maakt het aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar manieren om hun portefeuille te diversifiëren en hun risico’s te spreiden”, voegt hij daar aan toe.

Een van de belangrijkste factoren die institutionele beleggers terughoudend maakt, is de volatiliteit van de cryptomarkt, zo stelt Menno Martens (VanEck). Deze volatiliteit maakt het moeilijk voor institutionele beleggers om crypto op te nemen in hun portefeuilles, vooral als ze verantwoordelijk zijn voor het beheer van grote sommen geld.

Marcel Burger van Amdax stelt dat er voldoende manieren zijn om de risico’s van crypto te beheersen. “Idealiter zie je negatieve correlaties met andere asset classes, maar het gebrek aan correlatie, zoals we nu zien, leidt ook tot een beter gediversifieerde portefeuille. Op die manier krijgt de gehele beleggingsportefeuille een verbetering van risico-rendements-karakteristieken.”

Burger voegt hieraan toe dat het toevoegen van Bitcoin en Ethereum aan een klassieke 60-40 portefeuille kan leiden tot een hoger rendement zonder dat het de volatiliteit significant verhoogt, mits de juiste balans wordt aangehouden. Hij verwijst hierbij naar recente rapporten van BlackRock die dit idee ondersteunen.

Ook het argument van het gebrek aan liquiditeit is inmiddels van tafel nu institutionele partijen de laatste tijd veel meer bezig zijn met impactbeleggen. Dit maakt dat institutionele partijen nu meer bereid lijken om crypto-assets serieus te overwegen.

Institutionele adoptie

Iedereen onderstreept dat er bij institutionele partijen steeds meer interesse is voor crypto. Desondanks bestaat er volgens Burger nog steeds terughoudendheid vanwege de volatiliteit en eerdere excessen in de markt. Waar staan we wat betreft de adoptie van crypto door institutionele beleggers? Wanneer wordt het beschouwd als een volwaardige beleggingscategorie naast traditionele beleggingen zoals aandelen, obligaties of vastgoed?

Bender spreekt van een game-changer, wijzend op de toetreding van grote spelers zoals BlackRock en Fidelity met hun crypto-ETF’s. “Het feit dat deze instellingen nu ETFs aanbieden die gebaseerd zijn op cryptovaluta’s, betekent dat crypto steeds meer wordt geaccepteerd als een serieuze beleggingscategorie. Dit zal andere institutionele beleggers waarschijnlijk aanmoedigen om ook de sprong te wagen."

Burger merkt op dat institutionele partijen een eigen tempo hebben. “Zij bewegen daarin wat langzamer dan de family offices, maar zullen de stap ook gaan maken." Volgens Burger vindt er een langzame, maar gestage verschuiving plaats, waarbij beleggers steeds meer interesse tonen in crypto als een diversificatiemiddel binnen hun portefeuilles.

Regelgeving en vertrouwen

Duidelijke regelgeving is noodzakelijk om het vertrouwen van institutionele beleggers te winnen. Institutionele beleggers zijn op zoek naar zekerheid en bescherming. Joost Elsenburg (HVG Law) benadrukt dat de MiCA-verordening van de Europese Unie een positieve ontwikkeling is die bijdraagt aan het vertrouwen in de markt.

“Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de sector. Het geeft beleggers meer zekerheid dat ze beschermd worden tegen fraude en duidelijke richtlijnen voor hoe bedrijven in de cryptomarkt moeten opereren. Het zal wel tijd kosten om de regelgeving volledig te implementeren en ervoor te zorgen dat beleggers voldoende bescherming genieten”, aldus Elsenburg.

“Regulering kan helpen om de markt te professionaliseren en ervoor te zorgen dat beleggers zich beschermd voelen tegen fraude en misbruik.”, voegt Burger toe. Hij wijst ook op de risico’s: “Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de regelgeving innovatie niet in de weg staat.”

Negeren is niet langer een optie

Wat is voor nu de belangrijkste boodschap voor de sector? Jeroen Tielman (Theta Capital) stelt dat het onverantwoord is voor institutionele beleggers om de ontwikkeling van blockchain-technologie niet serieus te onderzoeken.

“Zelfs als je sceptisch staat tegenover de ideologie achter Bitcoin en Ethereum, is het vanuit een risicomanagement- en portfoliomanagementperspectief belangrijk om crypto serieus te overwegen”, aldus Tielman. “De trein is vertrokken. We weten nog niet precies hoe deze technologie zich zal ontwikkelen, maar het is duidelijk dat de potentiële impact groot kan zijn. Het is de verantwoordelijkheid van fiduciair beheerders om dit serieus te nemen en niet te wachten tot het te laat is.”

Meer over Amdax
Profielpagina
Amdax is een partner van Banken.nl