Ouders worstelen met de financiële opvoeding van hun kinderen

10 juni 2025 Banken.nl

Steeds meer jongeren worstelen met geld, terwijl ouders vaak onzeker zijn over hoe ze hun kinderen financieel het beste kunnen opvoeden. Uit onderzoek van Flanderijn onder ruim 1.000 ouders blijkt dat één op de drie het lastig vindt om een goede aanpak te bepalen. Onzekerheid, onenigheid en eigen ervaringen spelen daarbij een grote rol.

Veel jongeren maken gebruik van achterafbetaaldiensten zoals Klarna of lenen geld voor gadgets en uitjes. Het risico op schulden ligt daarmee op de loer. Als het misgaat, kloppen ze vaak aan bij hun ouders voor hulp – die zelf lang niet altijd weten hoe ze moeten reageren.

Uit het onderzoek blijkt dat 33% van de ouders moeite heeft met de financiële opvoeding van hun kinderen. 9% geeft aan zelf geen goede financiële opvoeding te hebben gehad en daar nog steeds de gevolgen van te merken.

Ouders zijn het ook lang niet altijd een over de financiële opvoeding: 16% is het vaak oneens over zaken als zakgeld of maandelijkse bijdragen. Ook geven ouders aan regelmatig van mening te verschillen over wie er moet betalen voor elektronica, vakanties of grote uitgaven als een fiets of rijbewijs.

Een ander heikel punt is de zorgverzekering: hoewel jongeren vanaf hun achttiende wettelijk verantwoordelijk zijn voor hun eigen zorgpremie, betaalt 35% van de ouders geheel of gedeeltelijk mee – vaak totdat het kind de lasten zelf kan dragen.

“Helaas zien wij het aantal jongeren met schulden steeds verder stijgen”, stelt Michel van Leeuwen (gerechtsdeurwaarder en directeur bij Flanderijn). “Om dat te voorkomen is een goede financiële opvoeding belangrijk. Het vraagt om openheid over geldzaken, duidelijke afspraken en ruimte om te leren van fouten.”

“Door kinderen al jong om te leren gaan met geld, wordt de basis gelegd die zij in de toekomst nodig hebben", vervolgt hij. "Er zijn genoeg plekken waar je informatie kunt vinden of hulp kunt krijgen. Mooie voorbeelden zijn de Financiële Opvoedwijzer van het Nibud, de checklist Leren omgaan met geld van Wijzer in Geldzaken of de speciale jongerenroute van Geldfit.”