Financiele sector in US & UK onethischer geworden na crisis

19 juni 2015 Banken.nl

De ethiek in de financiële sector is sinds de crisis alleen maar verslechterd. Dat blijkt uit de vergelijking van recent onderzoek van de University of Notre Dame en Labaton Sucharow met een soortgelijk onderzoek uit 2012 in de Verenigde Staten en het Vereningd Koninkrijk. Zo blijkt bijvoorbeeld een redelijk aantal financieel professionals een geheimhoudingsverklaring te hebben getekend voor illegale of onethische praktijken.

"Banken moeten meer aandacht besteden aan ethiek en het terugwinnen van het vertrouwen van de klant", zei oud-bankier Hans Ludo van Mierlo, die onder meer bij ING en Rabobank heeft gewerkt, vorig jaar. Banken moesten volgens hem meer bezig zijn met moraliteit en klantgerichter worden om het vertrouwen van de maatschappij terug te krijgen, maar is dat ook gebeurd sinds de crisis?

Verplichte geheimhouding
Volgens een recent onderzoek van de University of Notre Dame en Labaton Sucharow, een Amerikaans advocatenbureau, is dit helaas niet het geval in de Verenigde Staten en het Vereningd Koninkrijk. Hun onderzoek onder 1.200 financieel professionals toont juist het tegenovergestelde aan, een daling in de ethische staat in de sector in vergelijking met een soortgelijk onderzoek uit 2012. Zo geeft een kwart van de banken aan illegaal te zullen handelen als daar geen consequenties aan verbonden waren. 1 op de 3 professionals met een salaris van meer dan $500.000 per jaar geeft zelfs aan dat zij persoonlijk corruptie hebben waargenomen, of van corrupt handelen wisten, binnen hun instelling.

Verplichte geheimhouding

Maar misschien wel het meest verwerpelijke van de conclusies in het onderzoek luidt dat 10% van de financieel professionals bij indiensttreden of promotie naar een hogere rang verplicht is om een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Deze verklaring houdt in dat zij niet naar de autoriteiten mogen stappen indien zij illegale of onethische zaken ontdekken in het bedrijf. Voor de meer dan $500 duizend verdienende professionals ligt dit percentage zelfs op 25%.

Andere bevindingen
Dit zijn niet de enige resultaten uit het onderzoek naar de ethiek van de financiële sector. In het rapport ‘The Street, The Bull and The Crisis: A Survey of the US & UK Financial Services Industry’ wordt bijvoorbeeld ook geschreven dat 1 op de 5 respondenten gelooft dat onethisch en illegaal handelen nodig zijn om succesvol te zijn als financiële instelling. Andere resultaten zijn onder andere:

  • Bijna de helft denkt dat het goed mogelijk is dat concurrenten illegaal of onethisch handelen om competitieve voordelen te behalen.
  • Een kwart van de professionals zou handelen met voorkennis als daarmee $10 miljoen te verdienen is zonder gepakt te worden.
  • 32% vindt dat de bonuscultuur illegaal of onethisch handelen in de hand werkt.
  • 19% denkt dat zijn of haar werkgever repercussies zullen opleggen als zij wanpraktijken zouden melden bij de autoriteiten.
  • En 27% vindt niet dat de sector de belangen van de klant voorop zou moeten stellen. Onder de werknemers met jaarsalarissen boven de $500.000 ligt dit aandeel nog hoger - op 38%.