Europese politiesamenwerking pakt bank-cyberfraudeurs

01 juli 2015 Banken.nl

In een politiesamenwerking van 6 Europese landen, waaronder Nederland, met Europol is een netwerk van cybercriminelen opgerold die malware-aanvallen uitvoerden op banksystemen over de hele wereld. Van de zestig verdachten die internationaal gearresteerd werden, zitten nu nog vier Nederlandse verdachten vast. In totaal zijn minimaal 150 Nederlanders de dupe geworden van de aanvallen.

Twee jaar geleden startte er een internationale politieoperatie tegen een netwerk van cybercriminelen die banken aanvielen via malware - met een enkele aangifte in Oostenrijk: “Het is allemaal begonnen dankzij een attente burger die zo’n twee jaar geleden aangifte deed. Dit was een klein signaal, maar het werd door de Oostenrijkse politie opgepikt”, licht Inge Philips, plaatsvervangend landelijk recherchehoofd van de Nederlandse politie, toe. Ook Europol pikte het signaal van de malware-aanvallen op en bracht de politiekorpsen van verschillende landen bij elkaar waar mogelijk daders of slachtoffers aanwezig waren. Het Joint Investigation team dat werd opgesteld bestond uit de korpsen van Nederland, Oostenrijk, België, Finland, Groot-Brittannië en Noorwegen, en ook met de VS en Oekraïne werd tijdelijk samengewerkt.

Europese politiesamenwerking pakt bank-cyberfraudeurs

60 verdachten
Twee jaar later zijn er internationaal 60 verdachten gearresteerd en zo’n veertig verdachten in Nederland aangehouden. Een aantal van de servers die door de criminelen gebruikt werden stonden in Nederland. “De cybercriminelen die het team op het spoor kwam, gebruikten Zeus en SpyEye-malware”, aldus de nationale politie. “Met deze software kregen ze toegang tot de systemen van banken. Ze pasten de malware voortdurend aan, zodat de verdediging van de banken een aantal malen werd gepasseerd.” Volgens Europol ligt de internationale schade rond de €2 miljoen.

In Nederland waren minstens 150 mensen en bedrijven het slachtoffer van de aanvallen. Dat had volgens recherchehoofd Philips veel meer kunnen zijn: “Door de snelle reactie van banken is heel veel schade voorkomen.” Volgens de politie hebben de meeste van hen aangifte gedaan, en Philips benadrukt het belang van aangifte doen voor het onderzoek: “Het lijkt soms of criminelen op internet straffeloos kunnen werken. Maar politie en justitie kunnen ook internationaal snel onderling informatie uitwisselen en net zo snel met elkaar schakelen als die criminelen.” Voor de criminelen heeft ze een harde boodschap: “Dus waar je ook bent, en al ben je maar een klein schakeltje in zo’n netwerk, wij weten je te vinden.”