Contactloos betalen in Europa gaat door miljardgrens

10 juli 2015 Banken.nl

In de afgelopen twaalf maanden zijn er in Europa ongeveer 1,1 miljard contactloze transacties uitgevoerd. Daarmee werd voor meer dan €12,6 miljard besteed. Dat blijkt uit data van VISA Europe.

De markt voor betalingen verandert in hoog tempo. Mobiel betalen, betalen via social media en ook het contactloos betalen met de betaalkaart van de bank zorgen ervoor dat betalen anno 2015 een heel ander gezicht heeft gekregen. Vooral contactloos betalen is in Nederland hard aan het groeien – in het eerste kwartaal van 2015 werden al meer contactloze betalingen gedaan dan in heel 2014.

Contactloos betalen in Europa gaat door miljardgrens

Meer dan 1 miljard transacties
Ook in de rest van Europa maakt contactloos betalen een enorme groei door. De afgelopen twaalf maanden werden volgens VISA zo’n 1,1 miljard contactloze betalingen uitgevoerd. Alles wijst erop dat Europese consumenten contactloos betalen omarmen, en VISA Europe gaat in een recent persbericht zelfs zo ver om contactloos betalen ‘het nieuwe normaal’ te noemen. In totaal werd via de nieuwe betaalmethode meer dan €12,6 miljard uitgegeven in diezelfde periode.

“Contactloos bouwt steeds meer momentum op doordat meer en meer mensen ontdekken dat het vaak de snelste en eenvoudigste manier is om te betalen bij alledaagse aankopen”, vertelt Sandra Alzetta, Executive Director of Core Products bij VISA Europe. De meeste contactloze betalingen werden in de UK gedaan (52,6 miljoen) en ook in Polen (49,7m) en Tsjechië (13,9m) wordt veel contactloos afgerekend.

“Over heel Europa schieten de gebruiksniveaus omhoog en de populariteit van contactloos betalen zal alleen maar toenemen in de toekomst met komst van de volgende generatie aan digitale betaalmethoden. Het gebruiksgemak en de eenvoudigheid worden dan verder uitgebreid met mobiele en wearable NFC technologie.” VISA verwacht dat over heel Europa de groei zich in volle vaart zal doorzetten. “Visa Europe is klaar voor een toekomst met meer contactloze betalingen”, sluit Alzetta af.