Goldman en Credit Suisse begeleiden Schlumberger deal
Olie-dienstverleningsgigant Schlumberger heeft een deal gesloten met uitrusting-producent Cameron International. Schlumberger neemt Cameron over voor een bedrag van $14,8 miljard (€13,1 miljard). Zakenbanken Goldman Sachs en Credit Suisse voorzagen respectievelijk de koper en verkoper van financieel advies.
Cameron International is ’s werelds grootste leverancier van zogenaamde ‘wellheads’, een cruciale verzameling kranen die bovenop een olieput wordt gebouwd om de oliestromen in ondergrondse reservoirs te reguleren, evenals producent van andere hardware en gereedschap die worden gebruikt in de olie-industrie. Hierbij kan men denken aan productiesystemen met pijpen, veiligheidsafsluiters en kranen.
Schlumberger, ’s werelds grootste aannemer voor oliewinning en productie, heeft een overnamedeal gesloten met Cameron met een waarde van $14,8 miljard. Op deze manier bundelt Schlumberger de uitrusting en de dienstverlening die nodig zijn voor oliewinning in een compleet aanbod – een opvallende stap, gezien de beide sectoren over het algemeen op afstand van elkaar blijven. Door de krachten te bundelen tracht Schlumberger nog meer efficiëntie te behalen in zijn boor en productie activiteiten.
One-stop shop
Als de overname wordt toegestaan door de mededingingsautoriteiten, helpt deze Schlumberger om een ‘one-stop shop’ te worden voor ruwe olieverkenners. Door de dalende olieprijzen zien oliebedrijven zich gedwongen om in hun kosten te snijden, en de zoektocht naar nieuwe velden is een van de gebieden waarop veel bespaard wordt. Dienstverleners zijn daarom volop in concurrentie voor de krimpende uitgaven. Met de overname van Cameron hoopt Schlumberger zich te onderscheiden van zijn rivalen.
“Cameron is een geweldige machineproducent, en wij hebben de benodigde digitale vaardigheden en het leidende ‘downhole’ portfolio”, vertelt Schlumberger CEO Paal Kibsgaard over de deal. “De combinatie van deze factoren maakt dat we zeer verheugd zijn over deze transactie.” Volgens Schlumberger CFO Simon Ayat zal de deal een gecombineerd synergievoordeel van $900 miljoen in de eerste twee jaar opleveren. De partijen hopen de deal af te ronden in het eerste kwartaal van 2016.
Joint venture
Schlumberger en Cameron zijn geen vreemden van elkaar. Sinds 2012 werken de twee bedrijven samen in een joint venture genaamd OneSubsea, die zich erop richt om de kosten van de ontwikkeling van diepzeewinning te verlagen, evenals de prestaties hiervan te verbeteren. Door zijn joint venture partner over te nemen, zal Schlumberger volgens Kibsgaard dit plan effectiever kunnen voortzetten.
Begeleiding
Schlumberger werd als kopende partij bij de deal voorzien van financieel advies van Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Juridisch advies werd ontvangen van Baker Botts en Gibson Dunn & Crutcher. Verkoper Cameron huurde Credit Suisse in als financieel adviseur, en ontving juridische ondersteuning van Cravath, Swaine & Moore.