Nieuwe rubriek DNB-site: Munt en Biljet onder de Loep
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 3 september een nieuwe rubriek gelanceerd op zijn website. In de rubriek ‘Munt en Biljet onder de Loep’ wordt om de zoveel tijd een object uit de numismatische collectie van de nationale bank uitgelicht. Voor het eerste artikel in de rubriek is gekozen voor een oud Chinees biljet dat dateert uit de Ming Dynastie.
De Nederlandsche Bank (DNB) beschikt over de grootste numismatische collectie – papiergeld, munten, penningen en andere numismatische objecten, zoals primitief geld en productiemiddelen – van Nederland. Het gaat in totaal om zo’n 400.000 objecten, waaronder ook een groot aantal stukken die bijzonder zijn – bijvoorbeeld door de ouderdom of waarde van het object of de uniciteit daarvan. Maar de stukken zijn volgens DNB vooral bijzonder “door het menselijke verhaal erachter”. Zoals bijvoorbeeld de bijzondere DNB penning uit de zeventiende eeuw, met het portret van een burger – iets dat nauwelijks voorkwam in die tijd – deze penning is te bewonderen is in het Rijksmuseum.
In de nieuwe online rubriek ‘Munt en Biljet’ – die op 3 september geïntroduceerd werd – licht DNB deze bijzondere stukken in de collectie uit. Voor het eerste artikel in de rubriek is gekozen voor een oud Chinees biljet. Papiergeld is van oorsprong een Chinese uitvinding en volgens DNB “circuleerden er al biljetten in China tijdens de T’ang Dynastie (618-906).” Het biljet dat wordt uitgelicht is een stuk jonger (Ming Dynastie: 1368-1644), maar daarom niet minder bijzonder.
Onthoofd
Op het biljet is een tekst te lezen over wat er gebeurt in het geval van valsmunterij – oftewel het namaken van het biljet. De tekst luidt: “Ministerie van Financiën. Gedrukt met Keizerlijk goedkeuring. Dit Grote Ming kostbare biljet zal gebruikt worden samen met koperen cash[munten]. De vervalser zal worden onthoofd. De Informant zal beloond worden met 250 tael zilver [bijna tien kilo, red.] en alle bezittingen van de veroordeelde.” Met deze strenge straffen werd het vervalsen van geld zoveel mogelijk afgeschrikt, omdat vervalsing van biljetten “het vertrouwen erin ondermijnt en de economie enorme schade kan toebrengen”, aldus DNB.
Om anno 2015 vervalsing in Nederland tegen te gaan heeft DNB recent de ‘Echt of Vals’-app gelanceerd, die door middel van de camera op het mobiele apparaat eurobiljetten op echtheid kan controleren.