ABN AMRO verhoogt zijn CET1-ratio met 1%
ABN AMRO heeft door het plaatsen van achtergestelde effecten een bedrag van €1 miljard aan zijn kapitaalbuffer toegevoegd. Hierdoor stijgt de Tier 1 kapitaalratio van de bank van 14% eind juni naar 14,9%.
ABN AMRO heeft een goed eerste halfjaar van 2015 achter de rug. De nettowinst steeg, de inkomsten waren hoger dan in 2014 en de Tier 1 kapitaalpositie van genationaliseerde grootbank stond op een stevige 14%. Volgens RvB-voorzitter Gerrit Zalm blijft het toch noodzakelijk om het financiële landschap goed in de gaten te houden: “Ontwikkelingen in regelgeving, zoals het Basel-voorstel (met name de risicoweging van hypotheken en zakelijke leningen) en toenemende kapitaaleisen van toezichthouders, kunnen in de toekomst een significant effect hebben op onze kapitaalpositie. Vandaar dat we ons blijven richten op het verbeteren van ons kapitaalgebruik en het verder versterken van onze kapitaalpositie.”
Kapitaalbuffer versterkt
Halverwege september 2015 geeft de bank invulling aan die laatste uitspraak. ABN AMRO heeft zijn kapitaalpositie verder aangesterkt door €1 miljard aan achtergestelde effecten te plaatsen. Het gaat om Additional Tier 1 Capital Securities (met halfjaarlijkse discretionaire niet-cumulatieve coupons van 5,75 procent), met een eeuwigdurende looptermijn en mogelijkheid tot vervroegde aflossing na vijf jaar.
Door het uitgeven van deze effecten heeft ABN AMRO zijn Tier 1 ratio verhoogd, het kapitaalratio dat banken (moeten) aanhouden als buffer om verliezen op te kunnen vangen. De Tier 1 ratio staat ook wel bekend als het CET1-ratio, en ABN AMRO zag dit ratio met bijna 1% stijgen als gevolg van de uitgifte – van 14% eind juni naar 14,9% anno nu.