Fiscale drempels rentemiddeling verdwijnen 2016

24 september 2015 Banken.nl

De onduidelijkheid in fiscale regels rondom rentemiddeling zal per 2016 worden weggenomen. Dat schrijft Staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Nu bieden nog maar 6 van de 27 hypotheekverstrekkers rentemiddeling aan. De rest ziet daarvan af vanwege de bestaande onduidelijkheid rondom de boeterente en daarbij behorende administratieve rompslomp.

In april 2015 riep Vereniging Eigen Huis banken (VEH) op om rentemiddeling aan te bieden. Rentemiddeling is een manier voor huizenbezitters om de hypotheekrente te verlagen. Bij rentemiddeling wordt de verschuldigde boeterente voor het oversluiten van de hypotheek niet in een keer in rekening gebracht. In plaats daarvan wordt het huidige rentepercentage gemiddeld met de actuele, lage hypotheekrente, en worden de kosten en boeterente verrekend in het nieuwe tarief. Zeker met de historisch lage rente is rentemiddeling momenteel een goede manier voor huiseigenaren om hun maandlasten te verlagen.

Fiscale onduidelijkheid
Momenteel bieden echter nog maar 6 van de 27 Nederlandse hypotheekverstrekkers rentemiddeling aan – waaronder ING en SNS. Een belangrijke reden hiervoor is onduidelijkheid over de fiscale regels voor het aanbieden van rentemiddeling. Het uitsmeren van de boeterente brengt nu nog veel administratie met zich mee en het is onduidelijk of de boeterente fiscaal gezien als rente of als kosten moeten worden geboekt. Om te kijken waar banken en hypotheekverstrekkers tegenaan lopen bij het aanbieden van rentemiddeling heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën een inventarisatieronde gehouden langs de banken en overlegd met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Vereniging Eigen Huis - Woningmarkt

Op basis van zijn inventarisatie doet Wiebes eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer een voorzet om de onduidelijkheden weg te nemen. Middels de Fiscale verzamelwet 2015 wil de Staatssecretaris de drempels voor rentemiddeling wegnemen per 2016. De administratie wordt eenvoudiger en de boeterente wordt fiscaal beschouwd als rente, waardoor deze fiscaal aftrekbaar wordt voor huiseigenaren. VEH is blij met de tegemoetkoming die Wiebes doet aan de banken: “Wij zijn blij met de voorgenomen besluitvorming”, aldus Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Aansporen
Wiebes schrijft in zijn brief aan de Kamer: “Met de beschreven oplossing worden banken naar mijn idee volledig tegemoet gekomen in hun bezwaren. Ik ga er dan ook van uit dat er voor de banken geen (fiscale) belemmeringen meer zijn om rentemiddeling actief aan te bieden.” VEH geeft in een recent persbericht aan actief banken en verzekeraars te gaan aansporen: “We roepen banken en verzekeraars op niet langer te wachten met het aanbieden van rentemiddeling.” De belangenbehartigingsvereniging voor huiseigenaren gaat op korte termijn banken benaderen met de vraag wanneer zij rentemiddeling zullen gaan aanbieden.

Rentemiddeling niet altijd juiste optie
Hoewel de kosten van rentemiddeling vaak lager uitvallen dan het oversluiten van de hypotheek, is dit niet altijd het geval. Soms kan het goedkoper zijn om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker die een gunstiger tarief hanteert. Daarnaast bleek onlangs uit een onderzoek van de Consumentenbond dat sommige banken een ongunstig rekenmodel hanteren, waardoor rentemiddeling duurder uitpakt dan verwacht. Het is daarom voor huiseigenaren belangrijk om beide opties te laten doorrekenen door een onafhankelijk hypotheekadviseur.