Medewerkers ECB kampen met hoge werkdruk

02 oktober 2015 Banken.nl

De werkdruk voor werknemers van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt erg hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van The Gelfond Group onder 90% van de ECB medewerkers. Hoewel de bank onder de norm presteert op het gebied van werkdruk en stress, zijn er ook positieve punten te noemen van ECB als werkgever.

Tijdens de financiële crisis heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het drukker en drukker gekregen. Vanuit de ECB werden de afgelopen jaren tal van programma’s gestart om de Europese economie weer op gang te brengen, kreeg de ECB er bankentoezichtactiviteiten bij en werden er meerdere missies ondernomen naar problematische EU-landen als Griekenland. Maar ondertussen groeide het personeelsbestand maar weinig – alleen voor het bankentoezicht werden nieuwe werknemers aan de centrale bank toegevoegd.

ECB

Werkdruk en stress
Onlangs voerde The Gelfond Group, een Amerikaans onderzoeksbureau, een surveyonderzoek uit onder 90% van de ECB-werknemers (ruim 2.700 respondenten). Werknemers werden onder andere gevraagd of zij tevreden zijn met hun werk en arbeidsvoorwaarden bij de Europese Centrale Bank. Het is het eerste interne onderzoek dat de ECB-directie ooit heeft laten uitvoeren naar het werkklimaat in hun organisatie. NRC kreeg de interne enquête in handen en publiceerde gisteren de resultaten. Volgens de krant vragen de vakbond en werknemerscommissie ‘al jaren’ om meer aandacht voor stress op de werkvloer en burn-outs.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat meer dan een derde van de ECB-werknemers (38%) de werkdruk onacceptabel hoog vindt. 37% geeft aan dat zijn of haar gezondheid negatief wordt beïnvloed door stress op het werk. Een meerderheid van 53% is het erover eens dat de werkdruk nadelig is voor de kwaliteit van het werk dat zij afleveren. 44% van de arbeidskrachten geeft aan gemiddeld minstens 10 uur per week over te werken – waarvan 14% zelfs meer dan 15 uur.

Trots en vergoeding
Tegenover de relatief hoge stress en werkdruk staan echter wel positieve aspecten van het werken voor de ECB. Maar liefst 87% van de werknemers geeft aan er ‘trots’ op te zijn om voor de ECB te werken. Ook is het salaris dat zij verdienen bij de centrale bank naar wens – 77% geeft aan tevreden te zijn met de salarissen, die uiteenlopen van €33.672 bruto voor de laagste functies tot €250.608 bruto in de hoogste schaal. Bovendien krijgt een deel van de werknemers nog een expat-bonus van 16% van het salaris.