Pritle herdefinieert particulier vermogensbeheer

19 oktober 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Afgelopen week is Pritle van start gegaan, een nieuwe onlinevermogensbeheerder waarbij beleggingen automatisch worden afgesteld op ontwikkelingen en de doelstellingen van de klant. Inleggen bij Pritle – dat is ontstaan uit een overname van Fundix – kan vanaf €10. Met de nieuwe ‘robot-adviseur’ wil CEO Thomas Bunnik de markt voor vermogensbeheer moderniseren.

Het pensioenlandschap en de vooruitzichten op een financieel zekere toekomst zijn drastisch aan het veranderen, stelt Pritle CEO Thomas Bunnik. “De verantwoordelijkheid ten aanzien van pensioen gaat steeds meer over naar de particulier zoals dit in de Verenigde Staten al langere tijd gebruikelijk is. Sparen en beleggen om een gezonde financiële toekomst veilig te stellen is van groot belang. Daarin is voor velen een lange termijn horizon geboden van 10, 20 jaar of meer”, stelt Bunnik.

Pritle

Pritle
Pritle is de nieuwe onlinevermogensbeheerder die eind vorige week in Nederland werd gelanceerd, en die ontstaan is door het overnemen van Fundix. Met dit beleggingsplatform speelt CEO Bunnik, samen met medeoprichters Stewart Bowers (CFO) en Azman Hamid (Legal & Risk Director) in op de veranderende omstandigheden op het gebied van financiële zekerheid, en de toegenomen prominentie van beleggen als manier van pensioenopbouw. Particulieren kunnen bij Pritle al vanaf €10 inleggen, doelstellingen aangeven en 24/7 de status van hun belegging volgen in een persoonlijk online dashboard. Daarnaast blijft geïnvesteerd geld onbeperkt opvraagbaar, zonder dat hiervoor extra moet worden betaald.

In tegenstelling tot banken en traditionele vermogensbeheerders doet Pritle echter niet tot nauwelijks aan actief management – dat laat de nieuwe speler over aan ‘robot-adviseurs’ oftewel een geautomatiseerde beleggingsmachine die afhankelijk van de doelstellingen van klanten en het gewenste risiconiveau het ingelegde geld belegd bij gerenommeerde fondsaanbieders als BlackRock, Vanguard en StateStreet. Hierdoor is Pritle naar eigen zeggen tot wel 70% goedkoper dan veel banken en vermogensbeheerders.

Verdienmodel
Pritle brengt jaarlijks 0,5% van het belegd vermogen inclusief BTW bij zijn klanten in rekening. Voor het vermogen boven €250.000 belegd vermogen worden zelfs geen kosten in rekening gebracht. Verder zijn klanten gemiddeld 0,2% per jaar kwijt voor onderliggende fondskosten. Bunnik vertelt: “Gebruikers kunnen in een paar minuten van start, ongeacht hun kennis van of ervaring met beleggen. Klanten kunnen eenvoudig een gewenst risiconiveau vaststellen per financieel doel binnen de kaders van hun klantprofiel en de ontwikkeling richting het doel volgen in de wetenschap dat iedere euro dagelijks opvraagbaar blijft. Er zijn geen verborgen kosten.” Met zijn verdienmodel en makkelijke instap voor zelfs onervaren beleggers zet Pritle erop in om de markt voor vermogensbeheer te herdefiniëren.

Het is niet de eerste keer dat een vermogensbeheerder automatisch of voor weinig instapgeld bellegingsdiensten aanbiedt. Alex Vermogensbeheer, onderdeel van Binck Bank, is geautomatiseerd maar heeft een hogere minimale inleg. Ophen ging Pritle voor als vermogensbeheerder waar het instappen al met tientallen euro’s kon, maar dit concept bleek niet voldoende levensvatbaar, doordat mensen alleen kleine bedragen inlegden. Bunnik zegt tegenover het FD hier niet bang voor te zijn: “Wij hebben dankzij (de overname van) Fundix al duizenden klanten met in totaal €100 miljoen onder beheer.”