De winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs

16 november 2015 Banken.nl 4 min. leestijd

De drie winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 zijn bekend: One2Born, Ioniqa Technologies en Robot Care Systems. Zij winnen € 30.000 om hun innovatie verder te ontwikkelen en krijgen toegang tot het internationale netwerk en de kennis van de Rabobank. De Van Asten Group wint de Publieksprijs.

Met de Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert de Rabobank al veertien jaar innovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst. Een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid beoordeelt alle inzendingen op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit.

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen donderdag uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event op de Automotive Campus in Helmond. Wiebe Draijer: “De Rabobank wil als maatschappelijke, coöperatieve bank ondernemers stimuleren om te zoeken naar mogelijkheden tot vernieuwing en verduurzaming. Innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap zijn cruciaal voor de economische ontwikkeling van Nederland en dit komt samen in de Herman Wijffels Innovatieprijs.”

Herman Wijffels Innovatieprijs 2015
 
Sinds 2002 reikt de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks uit in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit. Daarnaast is er de Publieksprijs (5000 euro), toegekend op basis van stemmen via internet, waarbij publiek kan aangeven van welke innovatie zij de meeste maatschappelijke en duurzame impact verwachten.
 
One2Born uit Handel, winnaar categorie Food & Agri
Frank de Louw, Huub van Santvoort, Willem van den Boom en Rinke Donkers
 
One2Born is een nabroedhouder waar eieren onder optimale condities uitgebroed worden. Na uitkomst kunnen de kuikens in de stal blijven. Waar normaliter de kuikentjes van de broederij naar de pluimveestal worden gebracht, worden nu de eieren in de laatste dagen van het broedproces vervoerd. Er is geen transport van kuikens meer nodig en ze hebben direct water en voer beschikbaar in een verwarmde stal. Geen stress, zichtbare reductie van antibiotica en een sterker kuiken is het resultaat.
 
Juryrapport:
“Een baanbrekende innovatie die een wereldwijde ketenbrede impact in de pluimvee industrie tot gevolg kan hebben. Deze innovatie creëert een stap in de goede richting op het gebied van dierenwelzijn (transport, natuurlijke gedrag, verlaging antibiotica) en is door haar eenvoud snel op de markt te brengen. Met de juiste partners lijken de ondernemers een gezonde basis te hebben gelegd.”
 
Ioniqa Technologies uit Eindhoven, winnaar categorie Circulaire Economie
Tonnis Hooghoudt
 
PET is de meest gebruikte kunststof voor flessen, tapijt en textiel. Ioniqa heeft een techniek ontwikkeld waarmee PET gerecycled kan worden tot de originele grondstof. Tot nu toe kon PET alleen in dezelfde kleur hergebruikt worden, waardoor de mogelijkheden zeer beperkt zijn. Met de Ioniqa techniek kunnen alle kleurstoffen eruit gehaald worden waarna 90% van het PET afval weer hergebruikt kan worden met dezelfde kwaliteit.
 
Juryrapport:
“De innovatieve technologie van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van circulaire economie. De gepatenteerde technologie levert een forse reductie van de ecologisch voetafdruk op. PET plastics worden helemaal circulair, met behoud van kwaliteit en op een rendabele manier. Iets wat tot nu toe nog niemand is gelukt. Met een klein en deskundig team is Ioniqa dichtbij de commercialisatie fase.”
 
LEA zorgrobot uit Den Haag, winnaar categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg
Maja Rudinac en Martin Roos  

LEA is een zorgrobot vermomd als rollator, die voorziet in een aantal volledige autonome functies. De oudere wordt geholpen bij het opstaan uit bed of stoel, bij het lopen of het vasthouden van een kopje. Verder meet en herinnert LEA de dagroutine zoals medicijngebruik of eten en drinken. Zo kan de oudere langer zelfstandig functioneren en kunnen de zorgverleners meer tijd besteden aan sociale en specifieke zorgtaken.

Juryrapport:
“De LEA is een zorgrobot met een functionele vorm en state of the art technologieën en mogelijkheden. Het vervangt niet het menselijke contact, maar zorgt er wel voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. Het onderscheidende rollator ontwerp heeft zijn functionaliteit al bewezen en stimuleert de mobiliteit. Door deze combinatie zal deze functionele robot eerder geaccepteerd worden. Maja Rudinac en haar team zijn bij de ontwikkeling echt uitgegaan van de wensen van toekomstige gebruikers.”
 
Yakult voor varkens uit Sterksel, winnaar van de Publieksprijs
Marko van Asten, Marleen van Sleuwen en Richard Donkers - Van Asten Group

  
Met ruim een derde van de stemmen won de Van Asten Group uit Sterksel de Publieksprijs voor hun ‘Yakult voor varkens’. Door het varkensvoer te fermenteren kan het varken het voer beter verteren en worden de darmen van de varkens gezonder. Innovatief is vooral de toepassing van de juiste combinatie van bacteriecultuur, installatie en hygiëne. Gefermenteerd varkensvoer is beter voor de gezondheid van de varkens: met significant minder voerverbruik en dus minder mest, minder medicijnen en een varken met een echte roze kleur.