Nieuwe bank Bunq van start na geslaagde pilot

26 november 2015 Banken.nl

Het IT-bedrijf Bunq heeft na een succesvolle pilot onder 1.000 gebruikers eerder deze week zijn betaalverkeerdiensten beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Met zijn bankvergunning hoeven de betalingen die Bunq afhandelt niet te worden verwerkt door een bank, want dat mag Bunq zelf. Hoewel Bunq daarmee in feite een bank is, wil oprichter Ali Niknam liever dat zijn bedrijf niet zo bekend staat, maar meer als “het WhatsApp van elkaar betalen”.

Banken.nl berichtte al eerder over de nieuwe bancaire speler Bunq. Bunq is een IT-bedrijf dat betalingsverkeer verleent aan particulieren, en later ook bedrijven. Met zijn bankvergunning is Bunq in feite een digitale bank, en daarmee de eerste onafhankelijke nieuwe uitdager in de bankensector in tien jaar tijd. “Maar we zijn in eerste instantie een IT-bedrijf”, introduceerde oprichter Ali Niknam Bunq eerder dit jaar in een interview met het FD.

bunq

Bunq gaat van start
Sinds gisteren is Bunq officieel actief als verwerker van digitaal betalingsverkeer. De afgelopen maand werd de app van de digitale ‘bank’ getest in een proef onder zo’n duizend gebruikers. De proef blijkt te zijn geslaagd en vanaf woensdag 25 november kan iedereen klant worden van de nieuwe speler. Volgens Niknam komen er bijna elke minuut wel nieuwe klanten bij.

Klanten kunnen bij Bunq geen spaarrekeningen openen of leningen afsluiten. Maar wat doet Bunq dan eigenlijk wel? Niknam noemt zijn onderneming ook wel “het WhatsApp van elkaar betalen”, of tenminste, hij heeft de ambitie om Bunq te maken tot de bancaire equivalent van wat WhatsApp is in de wereld van het online chatten met smartphones. Klanten kunnen gratis tot 10 betaalrekeningen openen bij Bunq, en het ontvangen of versturen van betalingen is tevens kosteloos. De bijbehorende app is er vooral op gericht om klanten onderling betalingen aan elkaar te laten doen, zoals wanneer zij een rekening splitten in een restaurant, of gezamenlijk een vakantie betalen. Naast het uitvoeren van betalingen is ook het doen van betalingsverzoeken een innovatieve toevoeging – in plaats van het vragen of iemand je geld wilt over maken, stuur je een betaalverzoek die een Bunq klant alleen maar hoeft te bevestigen om het verschuldigde bedrag over te maken.

Verdienmodel
Als Bunq al zijn betalingsverkeer voor particulieren gratis aanbiedt, dan moet de digitale bank zijn geld ergens anders mee verdienen. Het verdienmodel van Bunq is voornamelijk gericht op de zakelijke markt. Bunq zal zich de komende tijd gaan focussen op het ontwikkelen van soortgelijke dienstverlening voor het betalingsverkeer van bedrijven, waarvoor wel geld zal worden gevraagd. Daarnaast wordt voor bepaalde diensten “een klein bedrag” gevraagd, zoals €9 voor een betaalpas die 4 jaar geldig is.

Met zijn gratis dienstverlening is Bunq een nieuwe concurrent voor grote banken als ABN AMRO, ING en Rabobank. Toch is het – voor nu althans – niet de bedoeling om klanten volledig te laten overstappen. “We willen in eerste instantie niet dat je helemaal overstapt, we willen juist dat je ons erbij neemt ongeacht welke primaire bank je hebt”, vertelt Niknam tegenover het NRC. De dienstverlening die Bunq biedt via zijn app wordt later langzaamaan uitgebreid, maar Niknam maakt het duidelijk dat hij geen geld wil verdienen door het op en neer schuiven van geld of het investeren met het geld van klanten. Dat laat hij aan de banken over.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is blij met de komst van Bunq als nieuwe bancaire uitdager. Het houdt de banken scherp, stelt een NVB-woordvoerder onlangs in een reactie. De NVB is voorstander van meer concurrentie in het Nederlandse bankwezen.