Hackerscollectief eist bitcoins van Griekse banken

01 december 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

‘Armada Collective’, een groep hackers die afgelopen donderdag het internetbankier-systeem van drie Griekse banken kortstondig platlegde met een aanval, dreigt nu opnieuw met een aanval en eist losgeld van de banken om onder de aanval uit te komen. De banken hebben tot maandag om een onbekend bedrag aan bitcoins naar het hackerscollectief over te maken, zo melden Griekse media.

De aanval waarmee gedreigd wordt is een zogenaamde ddos-aanval, waarbij computernetwerken bestookt door miljoenen gehackte computers waardoor het systeem overbelast wordt, en het uiteindelijk begeeft. De soortgelijke aanval die donderdag werd uitgevoerd gold als een waarschuwing voor de drie Griekse banken, waarvan de namen niet zijn vrijgegeven. Nu duidelijk is waar de hackers – die zichzelf ‘Armada Collective’ noemen – toe in staat zijn, eisen zij losgeld in de vorm van bitcoins. Als de banken geen gehoor geven aan deze eis worden de systemen van de banken opnieuw aangevallen en platgelegd.

Bitcoins

Speciaal team
De banken hebben samen met de Griekse autoriteiten een speciaal team opgetuigd om de aanval tegen te houden. Een dergelijke aanval kan desastreus zijn voor de economie, aangezien automatische overschrijvingen en bijvoorbeeld ook pinautomaten niet meer werken als de computersystemen van de banken worden stilgelegd. 

Bitcoins
Het is niet de eerste keer dat hackers om losgeld vragen in de vorm van bitcoins. De digitale munt valt niet onder een centrale overheid of orgaan, en de eigenaars van bitcoins blijven anoniem. Alleen als de bitcoins, die vooral worden gebruikt als betaalmiddel in webwinkels en andere online verkoopkanalen, worden gebruikt om een betaling te verrichten kunnen criminelen tegen de lamp lopen. Het bedrag dat de hackers eisen is onbekend. Naar vermoeden heeft dezelfde groep hackers eerder banken aangevallen in Zwitserland en Thailand.