Bredere acceptatie perspectiefverklaring flexwerkerhypotheek

03 december 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Flexwerkers - zoals freelancers en ZZP'ers - kunnen vanaf deze week met een een perspectiefverklaring ook een hyopotheek krijgen bij ABN Amro, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, RegioBank en SNS. Tot nu toe was dit alleen mogelijk bij Obvion. De initiatiefnemers van de perspectiefverklaring - uitzendorganisatie Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis - vinden dat alle uitzendbureaus vanaf komende zomer een perspectiefverklaring moeten kunnen verstrekken.

Inkomenszekerheid ipv baanzekerheid
Voor de 1,2 miljoen flexwerkers in Nederland is het nog altijd lastig om een hypotheek te krijgen. Met een perspectiefverklaring moet het voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst eenvoudiger worden om een hypotheek te verkrijgen. Met de perspectiefverklaring wordt gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid bij het verkrijgen van een hypotheek. Tot nu toe was Obvion de enige geldverstrekker die op die manier een hypotheek verstrekt. Vooralsnog kunnen alleen flexwerkers gelieerd aan Randstad, Tempo Team en Yacht meedoen.

Hypotheekadvies

Verstrekking door uitzendorganisaties
Vooralsnog komen alleen flexwerkers na minimaal een dienstjaar bij uitzendorganisaties Randstad en Tempo Team en detacheerder Yacht in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Deze geeft hypotheekverstrekkers een duidelijker beeld over de inkomenszekerheid van werknemers zonder vast contract. Of de perspectiefverklaring wordt verstrekt, hangt onder meer af van iemands opleiding, werkervaring, functie en de situatie op de arbeidsmarkt in de woon- en werkregio.

Bredere acceptatie

Sinds deze week kunnen flexwerkers met een perspectiefverklaring ook bij ABN Amro, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, RegioBank en SNS terecht voor een hypotheek. De afgelopen twee jaar was dit alleen bij Obvion mogelijk.