RBS voorziet deflatoire crisis voor wereldeconomie

13 januari 2016 Banken.nl

Royal Bank of Scotland (RBS) verwacht dat 2016 een 'catastrofaal' jaar wordt voor de wereldeconomie. De bank voorziet een wereldwijde deflatoire crisis en waarschuwt dat de aandelenmarkten dit jaar 20% in waarde kunnen dalen en de olieprijs kan mogelijk dalen tot 16 dollar per vat, zo schrijft de The Sidney Morning Herald op basis van informatie uit een mail aan zakelijke klanten van RBS

Seinen op rood

Volgens de bank laten de markten waarschuwingssignalen zien, die ook zichtbaar waren in de turbulente periode voorafgaand aan de val van Lehman Brothers in 2008. ‘’Sell everything except high quality bonds. This is about return of capital, not return on capital. In a crowded hall, exit doors are small’, zo schrijft de bank in een mail naar klanten. Andrew Roberts van RBS wijst erop dat de wereldwijde handel en kredietverlening nu al krimpt. In combinatie met de hoge schuldposities op de balans van veel bedrijven en de dalende bedrijfswinsten is er sprake van een onheilspellende en mogelijk explosieve ontwikkeling. Volgens RBS staan alle seinen op rood.

RBS - Crisis

Staatsobligaties en cash

‘’China has set off a major correction and it is going to snowball. Equities and credit have become very dangerous, and we have hardly even begun to retrace the Goldilocks love-in of the last two years. London is vulnerable to a negative shock. All these people who are ’long’ oil and mining companies thinking the dividends are going to discover that they’re not at all safe’’, zegt Roberts in The Sidney Morning Herald. Volgens Roberts is de OPEC verdeeld en zal niet in staat zijn te reageren op een verdere groeivertraging in Azië. Hij raadt beleggers nu staatsobligaties en cash aan.

Verzadiging en hapering

RBS waarschuwde in november al voor een deflatoire ontwikkeling, maar de realiteit doet zich sneller voor dan waar de Schotse bank zelf op rekende. RBS wees toen op de gevaren van de aansterkende dollar en de zeer risicovolle verhoging van de rente door de Federal Reserve. Volgens RBS speelde de Amerikaanse Federal Reserve met vuur tegen de achtergrond van zwakke economische groei. De kern van de problemen op de wereldwijde financiële markten ligt volgens RBS in China. De schuld gedreven economische groei heeft daar het punt van verzadiging bereikt en hapert.

Geen controle

China riskeert nu een kapitaalvlucht en heeft volgens de Schotse bank een aanzienlijk zwakkere munt nodig. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de volgende fase in deze correctie zich snel en krachtig voltrekken, zo verwacht RBS. “We are deeply sceptical of the consensus that the authorities can ‘buy time’ by their heavy intervention in cutting reserve ratio requirements (RRR), rare cuts, and easing in fiscal policy’’, zo citeert The Sidney Morning Herald Andrew Roberts van RBS.