Contactloos betalen groeit het snelst in Nederland

25 februari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederland is het snelst groeiende land in Europa als het gaat om contactloze betalingen, terwijl ook andere Europeanen massaal overstappen op deze betaalmethode. Dat blijkt uit de transactiecijfers van MasterCard. Het totale aantal door MasterCard debet en credit geregistreerde transacties passeerde de grens van 1 miljard in 2015, een stijging van 150% ten opzichte van 2014. Gemiddeld 13% van de door MasterCard verwerkte in-store transacties in Q4 2015 waren contactloos.

Deze nieuwe gegevens tonen enerzijds aan dat het aantal uitgegeven MasterCard contactloze kaarten en toestellen met 50% gegroeid is. Ook het actieve gebruik van de technologie door consumenten kende een groei van 121%. Daarbij was er een stijging van de bestedingen bij contactloze transacties te zien van 183% jaar op jaar. 

Contactloos betalen groeit hardst in NL

Nederland
In Nederland specifiek, werden in januari 2016 volgens gegevens van Betaalvereniging Nederland in totaal ruim 263 miljoen pinbetalingen voltooid. Daarvan waren ruim 31 miljoen transacties contactloos, bijna 12% van het totaal, wat dicht tegen het Europees gemiddelde ligt. Een jaar eerder (januari 2015) was dat nog 247,5 miljoen in totaal, waarvan 3 miljoen contactloos, 1,2% van het totaal.  

Piet Mallekoote, Algemeen directeur van Betaalvereniging Nederland: “Contactloos betalen is het afgelopen jaar razendsnel gegroeid, iedere maand met bijna 25%. Dat is een teken dat ondernemers en consumenten het gemak en de snelheid van deze betaalmethode omarmen.” 

Arjan Bol, Country Manager van MasterCard Nederland, voegt hieraan toe: "Door contactloos te betalen moedigen Nederlandse consumenten retailers aan om deze technologie te implementeren. Sterker nog, het aantal winkels die deze betaalmethode aanbieden steeg in dezelfde periode met 48%. Door deze stijging is er bij retailers ook minder contant geld in omloop wat de veiligheid ten goede komt.”

Europa
Alleen al in Europa zijn er meer dan 10 landen waar meer dan 5 miljoen MasterCard contactloze kaarten of toestellen in omloop zijn. Deze worden in 74 landen wereldwijd geaccepteerd, inclusief Estland en IJsland die recentelijk zijn toegevoegd aan Europa’s contactloze kaart.  

Retailers volgen snel, met een indrukwekkende stijging van 72% contactloze verkooppunten in 2015 ten opzichte van 2014. Naar schatting kunnen contactloze kaarten of toestellen van MasterCard op meer dan 4 miljoen locaties wereldwijd gebruikt worden.  

Chris Kangas, hoofd van contactloze betalingen Europa bij MasterCard: "De opkomst van contactloos betalen is fantastisch, net als de mogelijkheden die deze trend biedt voor retailers. Onderzoek heeft aangetoond dat in Europa ongeveer 48% van de dagelijkse aankopen onder de €25 liggen. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is dit percentage nog hoger met respectievelijk 55% en 59%." 

Het bewijs van de trend is in heel Europa al zichtbaar. In Tsjechië waren 77% (bijna 4 op 5) van alle in-store transacties in 2015 verwerkt door MasterCard contactloos. In Polen was dit percentage 55% (meer dan de helft), in Hongarije 40% (4 op 10) en Nederland volgt snel met 9% (bijna 1 op de 10).