Duitse spaarbank wil reserves aanhouden in cash
De lokale Duitse Sparkassenverband Bayern overweegt haar reserves niet langer bij de ECB te parkeren. Dit schrijft de Duitse krant Der Spiegel. In plaats van de reserves tegen een rente van -0,3% bij de centrale bank te stallen, oppert de Duitse spaarbank het idee om overtollige reserves in de vorm van cash geld aan te houden.
Onbedoelde gevolgen negatieve rente
Uit de rekensom van Sparkassenverband Bayern bleek dat de verzekerde opslag van cash geld ongeveer 0,18% zou kosten, veel minder dan de rente van 0,3% die de ECB in rekening gaat brengen. De ECB beoogt met een negatieve depositorente banken aan te sporen meer geld uit te lenen en daarmee de economie aan te jagen. Dit beleid blijkt een aantal onbedoelde gevolgen te hebben, omdat het banken beperkt in de mogelijkheid buffers op te bouwen voor een volgende crisis. Ook zullen spaarders overwegen bij een negatieve rente geld van de spaarrekening te halen.
Werkelijk effect op spaargedrag vraagteken
Uit een recent onderzoek van ING onder 13.000 respondenten in Europa, de Verenigde Staten en Australië blijkt dat bij een negatieve rente de meerderheid van de spaarders geld van de spaarrekening afhaalt. Het is de vraag of spaarders dit daadwerkelijk doen. Vooralsnog heeft de daling van de spaarrente nog weinig impact gehad op het spaargedrag. In Nederland heeft slechts één op de vijf haar spaargedrag werkelijk aangepast. In Duitsland is dat één op de vier en in België bijna één op de drie.
Risicovol en kostbaar
Daarnaast werkt de heel lage rente risicovol gedrag in de hand, zoals in Nederland waar een nieuwe huizenmarktbubbel zichtbaar wordt, omdat een groot deel van de kredietverlening zich focused op de vastgoedmarkt. De negatieve rente kost banken handenvol geld. Uit de jaarresultaten van de Zwitserse centrale bank blijkt dat de negatieve rente vorig jaar in totaal 1,16 miljard Zwitserse franc heeft opgeleverd. Dat is geld dat banken aan de centrale bank betaald hebben om hun reserves veilig te mogen stallen.
Verbond van Spaarbanken is sceptisch
Contant geld vergt echter ook investeringen in opslag en kosten voor transport. Bovendien werkt contant geld niet zo makkelijk op de markt voor interbancaire leningen, waar alle transacties giraal en supersnel plaatsvinden. Het Duitse Verbond van Spaarbanken (DSGV) liet weten niets te zien in het plan van de Beierse bank om reserves in contant geld aan te houden. “We kunnen ons op dit moment niet voorstellen dat financiële instellingen in de interbancaire markt overstappen naar contant geld”, zo verklaarde een woordvoerder van DSGV tegenover Der Spiegel.