Nederlandse staat onderzoekt aanhouden SNS Bank

24 maart 2016 Banken.nl

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar de vraag of SNS Bank als staatsbank moet worden aangehouden of niet. Een groot aantal partijen ondersteunt de motie van SP-Kamerlid Arnold Merkies, wat mogelijk verandering brengt in het initiële plan om SNS Bank net als ABN AMRO te verkopen of naar de beurs te brengen.

In 2013 werd bank en verzekeraar SNS Reaal genationaliseerd. Het financiële concern was zwaar in de financiële problemen geraakt door de verliesgevende vastgoedtak. Anno 2016 is SNS Bank nog steeds in handen van de staat, en is verzekeringstak Reaal inmiddels verkocht aan Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang Group onder de nieuwe naam VIVAT Verzekeringen. In eerste instantie is het kabinet van plan om SNS Bank opnieuw te privatiseren via een verkoop of beursgang, in navolging van ABN AMRO. Minister Dijsselbloem van Financiën stelt dat het runnen van een bank niet in het takenpakket van de Nederlandse staat hoort. Hij is van mening dat “bankieren een private activiteit is en dat SNS ook weer een private instelling moet kunnen worden.”

SNS Bank - Filiaal

Motie
Een recente motie van SP-Kamerlid Arnold Merkies en PvdA-er Henk Nijboer brengt mogelijk verandering in de plannen van het kabinet. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ermee ingestemd dat er een onderzoek moet komen naar de optie om SNS Bank aan te houden als staatsbank. Deze meerderheid bestaat uit onder meer de PvdA, de PVV, GroenLinks, de SP, ChristenUnie, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Deze partijen zijn van mening dat een gewone bank in handen van de overheid mogelijk voorziet in een maatschappelijke behoefte. Volgens de motie zou 80% van de Nederlandse bevolking voor het aanhouden van een staatsbank zijn. Een staatsbank zou namelijk als ‘goed voorbeeld’ kunnen dienen voor andere banken en zou goed zijn voor de financiële stabiliteit. Het is nu aan minister Dijsselbloem om deze optie te laten onderzoeken. Hoewel zijn ‘basishouding’ blijft dat bankieren niet iets is voor een overheid, liet hij wel blijken dat een beursgang mogelijk niet de meest gepaste oplossing is voor SNS Bank.

Dijsselbloem krijgt nog voor de zomer advies van NLFI, de stichting die de aandelen van SNS beheert namens de overheid, over welke ‘exitstrategie’ het beste zou passen in het geval van SNS. De bank geeft zelf aan dat het aan de minister is om te beslissen over het onderzoek en het mogelijk aanhouden van SNS als staatsbank.