Brexit raakt ook inkomsten van Amerikaanse banken
Mocht het Verenigd Koninkrijk op 23 juni ervoor stemmen om de Europese Unie te verlaten, dan zal dit ook de inkomsten van grote Amerikaanse banken aantasten. Dat meldt broker en investment bank Keefe, Bruyette & Woods, die een inkomstendaling van tussen de 1-6% voorspelt in 2016.
Op 23 juni gaan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk naar de stembus voor het Europese Unie-referendum. Op deze manier zal worden gestemd over het wel of niet bij de Europese Unie blijven van de UK, en recente polls wijzen erop dat een Brexit – zoals het vertrek van de UK uit de EU ook wel genoemd – een realistisch scenario is. Als besloten wordt om uit de EU te stappen heeft dat mogelijk desastreuze gevolgen voor de Britse economie en ook de bankensector, onder meer doordat er nieuwe handelsafspraken gemaakt moeten worden met andere Europese landen.
Maar ook buiten Europa krijgen banken te maken met de negatieve gevolgen van een Brexit, stellen de analisten van brokerfirma Keefe, Bruyette & Woods (KBW). De investment bank heeft berekend dat ook grote Amerikaanse banken zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America te maken zullen krijgen met hogere kosten en lijden onder een verzwakking van de internationale kapitaalmarkt mochten de Britten uit de EU stappen. Volgens KBW zullen Morgan Stanley en Goldman Sachs, vanwege hun grote aanwezigheid op de internationale kapitaalmarkt, het hardst worden getroffen door een Brexit. Hypotheekbank Wells Fargo zal het minst beïnvloed worden.
De impact van een Brexit wordt door de analisten geschat op een inkomstendaling van tussen de 1% en 6% in 2016. Voor 2017 zullen de Amerikaanse banken naar verwachting te maken krijgen met een inkomstendaling van 2% tot 9% per aandeel, mocht er ‘Ja’* gestemd worden tijdens het referendum.
* ‘Ja’ betekent dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.