Millenials overschatten mogelijke beleggingsrendementen
Zowel in Nederland als in de rest van de wereld wordt het mogelijke rendement op beleggingen overschat. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders onder zo’n 20.000 beleggers in 28 landen. Vooral jonge ‘millenial’ beleggers (18-35 jaar) blijken de mogelijke rendementen op hun beleggingen te hoog in te schatten.
Door de historisch lage rente vertrouwen steeds meer mensen hun spaargeld toe aan beleggingen om alsnog een aantrekkelijk rendement over hun vermogen te krijgen. Om in kaart te brengen welke verwachtingen beleggers hebben van de rendementen op hun beleggingen heeft internationale vermogensbeheerder Schroders onderzoek laten uitvoeren onder 20.000 beleggers in 28 landen. 1.000 van hen wonen in Nederland.
Uit het onderzoek blijkt dat beleggers wereldwijd een te rooskleurig beeld hebben van de mogelijke rendementen op hun beleggingen. Wereldwijd streven de respondenten naar een rendement van 9,1% op hun beleggingen. Voor Europa ligt de gemiddelde verwachting op 7,9% en in Nederland ligt het gemiddelde niveau op 7,3%. Volgens de onderzoekers kan uit historische rendementen over langere periode echter worden opgemaakt dat dit onrealistische verwachtingen zijn. De verwachtingen van de Nederlandse ‘Millenial’-generatie zijn nog onrealistischer – uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse beleggers tussen de 18 en 35 jaar een rendement van 9,6% verwachten, tegenover een verwachte 6,6% onder oudere beleggers.
De Nederlandse millenials zien beleggen vaker dan hun oudere landgenoten als hun belangrijkste bron van inkomsten. 16% wil via beleggingen in zijn of haar eerste inkomen voorzien, tegenover 4% onder de beleggers van 36+. 42% belegt voor het aanvullen van zijn of haar pensioen, terwijl 22% belegt voor het vergroten van zijn of haar beleggingsportefeuille en het herbeleggen van inkomen. Opvallend is daarnaast dat millenials vaker dan oudere beleggers het rendement op hun beleggingen willen gebruiken voor het doen van aankopen of het betalen van huur of hypotheek.
Michel Vermeulen, algemeen directeur Schroders Benelux, licht toe: “Beleggen wordt beschouwd als een belangrijk middel om huidige en toekomstige financiële doelen te bereiken. Dat blijkt uit de hoge behoefte aan rendement. Wat beleggers daarbij het belangrijkste vinden, zo blijkt uit de resultaten, is dat ze het geïnvesteerde bedrag terugkrijgen en een rendement behalen dat hoger is dan de inflatie.” Nederlandse beleggers zijn echter sterk gericht op de korte termijn. Gemiddeld verwachten de respondenten hun beleggingen 3,6 jaar aan te houden. Vermeulen vervolgt: “Gezien het kortetermijndenken en de onrealistische rendementsverwachtingen van de beleggers valt te vrezen dat velen teleurgesteld zullen worden. Zeker voor de jongere generatie onder de 36 wordt de noodzaak om te plannen voor de lange termijn steeds belangrijker.” Nu doet bijna een derde (31%) van de Nederlandse beleggers zijn of haar beleggingen al binnen een jaar weer van de hand.