Politiek pleit voor afschaffen boete vervroegd aflossen

16 augustus 2016 Banken.nl

Nieuwe regelgeving vanuit Brussel zorgt ervoor dat banken niet langer boetes mogen opleggen als huiseigenaren vervroegd hun hypotheek willen aflossen. De regels gelden tot nu toe alleen voor nieuw afgesloten hypotheken, maar vanuit de Nederlandse politiek (o.a. CDA en ChristenUnie) komen geluiden om de regels ook te laten gelden voor oudere, zeer dure hypotheken.

Als huiseigenaren op dit moment vervroegd willen aflossen op hun hypotheek, moeten zij daarvoor een boete betalen aan hun hypotheekverstrekker. Extra aflossen op de hypotheek is, afhankelijk van de voorwaarden, tot zo’n 10% tot 20% van het originele hypotheekbedrag boetevrij. Maar volgens CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is er een aanzienlijk aantal Nederlanders met een langdurige hypotheek waarvan de rentelasten veel hoger liggen dan van nieuwe hypotheken. Door de historisch lage rente is 2% rente anno 2016 niet ongewoon, terwijl voor sommige oude hypotheken nog 5% rente gevraagd wordt.

Binnenhof

De enige manier om op dit moment van deze rentelasten af te komen is door te verhuizen. Bij een verhuizing mag namelijk een hypotheek boetevrij worden afgelost, en kan een nieuwe hypotheek worden afgesloten voor de nieuwe woning. Omdat deze mogelijkheid niet voor iedereen een optie is, pleiten verschillende politieke partijen, waaronder CDA en ChristenUnie, voor een aanzienlijke verlaging van de kosten voor het oversluiten van hypotheken.

Nieuwe regels
De roep naar verandering van de hypotheekregels komt ongeveer tegelijk met de komst van nieuwe Europese wetgeving op het gebied van hypotheekboetes. Sinds kort mogen banken op nieuwe hypotheken geen boetes meer in rekening brengen wanneer huiseigenaren vervroegd willen aflossen. Zij mogen alleen nog de ‘daadwerkelijke’ kosten in rekening brengen bij de klant. Om inzichtelijk te maken hoe deze regels doorwerken in de Nederlandse hypotheekmarkt is Vereniging Eigen Huis onlangs een onderzoek gestart naar de berekeningsmethodes van deze ‘daadwerkelijke’ kosten.

Hoewel Omtzigt de nieuwe regels toejuicht, helpen deze de huiseigenaren met oudere, duurdere hypotheken nog niet. Volgens ChristenUnie moeten deze regels ook gaan gelden voor de oude gevallen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is echter van mening dat de huidige wetgeving al voldoende voorziet in de bescherming van de consument. Uit ervaring van de branchevereniging blijkt dat huiseigenaren slechts sporadisch over de boetevrije aflossing van 10% tot 20% heen willen. Ook zouden de banken volgens de vereniging op dit moment geen winst maken op de in rekening gebrachte boetes, die volgens de NVB nodig zijn om de kosten te dekken.