Duitse banken vragen politiek om Frankfurt te steunen
De Association of German Banks (BDB) heeft de Duitse overheid aangespoord om haar steun aan Frankfurt op te voeren en wetten die de financiële sector belemmeren te schrappen. Met het oog op de Brexit zou Frankfurt een belangrijke partner kunnen zijn voor Londen, als financiële poort naar de EU-landen.
Volgens Michael Kemmer, de general manager van de Association of German Banks (Bundesverband Deutscher Banken; BDB), kan Frankfurt als belangrijk commercieel centrum op het vasteland van Europa profiteren van de aangekondigde Brexit. “Als vestigingsplaats van belangrijke Europese financiële instellingen, en als onderdeel van een sterke, innovatieve economie met een stabiel wettelijk kader, is Frankfurt zo goed als voorbestemd om Londen’s continentale EU-partner te zijn”, stelt hij.
Kemmer gelooft dat de Brexit kansen biedt voor Frankfurt, omdat grote Britse banken er mogelijk voor kiezen om hun hoofdkantoren te verhuizen naar het Europese vasteland. Maar er zijn een aantal obstakels die deze verhuizing minder aantrekkelijk maken. Kemmer heeft daarom de Duitse overheid opgeroepen om wettelijke obstakels weg te halen en de plannen voor een bankheffing op financiële transacties te schrappen. “We moeten een duidelijk signaal afgeven dat Frankfurt, het financiële centrum van Duitsland, klaar is om de diensten en dienstverleners uit de UK te verwelkomen. Dit zal de creatie van nieuwe banen en economische groei inluiden”, aldus de topman.
Kemmer heeft onder meer de oproep gedaan om bedrijven zelf hun financiële jaarverslagen te laten opstellen volgens de International Financial Reporting Standards. Nu vraagt de Duitse wet rondom accounting nog om de betrokkenheid en toevoeging van derden aan deze individuele financiële rapportages, volgens de Duitse Commerciële Code (HGB). Daarnaast vallen commerciële transacties in Duitsland, in tegenstelling tot veel andere landen in de EU, onder de algemene bedrijfsvoorwaarden. Dit zorgt ervoor dat op dit moment transacties expres buiten Duitsland worden uitgevoerd om dit te omzeilen. Ook deze wetgeving zal volgens Kemmer moeten worden aangepast naar de Europese standaarden.