Cyprus vraagt Alvarez om bankensector door te lichten

02 oktober 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

De centrale bank van Cyprus heeft Alvarez & Marsal ingehuurd om de status van zijn bankensector te onderzoeken. De beslissing om het adviesbureau in te schakelen volgt op de uitspraak van twee banken dat zij staatssteun nodig hebben om overeind te blijven.

In juni vroeg Cyprus Popular Bank, de op één na grootste bank van het land, voor ongeveer €1,8 miljard overheidssteun aan. Twee dagen later verzocht ook Bank of Cyprus, de grootste financiële institutie van het land, voor €500 miljoen aan overheidssteun. Als gevolg daarvan werd Cyprus op 25 juni gedwongen om een internationale bailout van de Europese Unie aan te vragen.

“Dit onderzoek zal duidelijkheid verschaffen over de huidige financiële stress-situatie in Cyprus en de sanering begeleiden die de stabiliteit van de bankensector moet gaan versterken”, aldus een woordvoerder van de Cypriotische centrale bank. Michael Olympios, voorzitter van de Cypriotische investeerdersassociatie, benadrukte de noodzaak van een onafhankelijke beoordeling: “Dit onderzoek is noodzakelijk vanwege de tekortkomingen van twee banken die daardoor staatssteun moesten aanvragen.”

Spanje
De analyse van Alvarez & Marsal is vergelijkbaar met de recente onderzoeken van Roland Berger en Oliver Wyman voor de Spaanse centrale bank. Uit de berekeningen kwam naar voren dat de Spaanse financiële instellingen tussen de €60 en €70 miljard nodig hadden. Parallel aan de analyse van de strategieadviesbureaus vroeg Spanje ook de “Big Four” accounting- en adviesbureaus PwC, Deloitte, KPMG en Ernst & Young om gedetailleerde audits uit te voeren van de bankensector.