Speculaties afbouw steun Fed zet markten in beweging

10 juni 2013 Banken.nl

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken kocht de afgelopen periode maandelijks 85 miljard dollar aan staats- en hypotheekleningen. Daarmee geven de centrale banken de economie en de financiële markten een flinke impuls. Het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn opkoopprogramma zou kunnen gaan afbouwen, zorgt de laatste tijd voor enige nervositeit op de financiële markten: de rendementen op obligaties lopen op, de aandelenkoersen ondergaan een correctie en de munten van opkomende landen verliezen aan waarde.

Voors en tegens voor afbouw steunprogramma Fed

De argumenten voor afbouw zijn aanwezig. Ten eerste stijgen de Amerikaanse woningprijzen volgens de Case Shiller-index op dit moment met meer dan 10% per jaar, wat erop wijst dat het tijd is dat de Fed de stimulering in ieder geval deels afbouwt. Ten tweede is de rente momenteel bijna bij 0% en de Fed voert een gigantisch opkoopprogramma uit. Er is dus een lange weg te gaan voordat weer een ‘normale’ beleidssituatie is bereikt.

Daarentegen zijn er ook argumenten om voorlopig nog af te zien van afbouw. De belangrijkste mensen in het beleidsbepalend comité van de Fed willen beslist niet te vroeg met verkrappen beginnen. Zij willen eerst bewijs zien dat de economie goed presteert voordat ze bereid zijn de stimuleringsmaatregelen te beperken. Dit pleit ervoor om later met afbouwen te beginnen.

FED

Naar verwachting wordt afbouw eind dit jaar ingezet

Onder beleggers wordt al langer gespeculeerd over hoe lang de Fed door zal gaan met hun steunprogramma. Algemeen wordt aangenomen dat de Fed aan het einde van dit jaar zijn stimuleringsbeleid zal afbouwen. Dit wordt versterkt door Fed topman Ben Bernanke. Hij gaf onlangs aan dat op ‘een van de volgende vergaderingen’ van de Fed de hervorming van het programma op de agenda staat.

De Fed heeft het monetair beleid gekoppeld aan de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage. De werkgelegenheid groeide de afgelopen periode met 175.000 banen en de werkloosheid bleef stabiel rond de 7,5%. De cijfers geven nog geen richting voor de besluitvorming van de Fed. De banengroei was hoog genoeg om vertrouwen te geven in de economie, maar niet zo hoog dat de Fed zijn beleid op korte termijn drastisch zal aanpassen.

Speculaties zetten markt sowieso in beweging

Ongeacht van de keuze zal de markt reageren op de lopende argumentatie, geruchten en onzekerheid. Ook bij de start van het opkoopprogramma zagen we dit. De obligatierendementen daalden voordat de Fed feitelijk met de steunaankopen begon, maar gingen daarna niet (of nauwelijks) nog omlaag en soms zelfs omhoog. Dit gedrag van de markt kan worden beschreven als buy the rumour, sell the fact: koop op grond van de geruchten en verkoop weer als het feit daar is.