De Europese Commissie is sinds de uitbraak van de crisis druk bezig met het invoeren van strengere regelgeving die banken dwingen om hun bonusbeleid te versoberen. Uit onderzoek van adviesbureau Mercer blijkt dat Europese banken zich weinig aantrekken van de regelgeving. Ze gaan op grote schaal ‘creatieve oplossingen’ doorvoeren om het totaal aan arbeidsvoorwaarden op een gelijk niveau te houden.
Strengere regelgeving
In april besloot het Europees Parlement dat bonussen van bankiers maximaal een jaarsalaris mogen bedragen. Doelstelling is om bankiers te beperken in het nemen van onverantwoorde risico's. Een hogere bonus, gemaximeerd tot twee keer het salaris, kan alleen worden ingevoerd als een grote meerderheid van de aandeelhouders hiermee instemt.
Bonus omlaag, overige arbeidsvoorwaarden omhoog
53% van de ondervraagde financiële instellingen (Europa, Noord-Amerika, Emerging Markets) geeft aan dat ze van plan zijn om – ongeacht het bonus plafond – de daling van de bonussen te compenseren met overige voorwaarden. Daarnaast geeft maar liefst 70% aan dat ze gaan kijken naar creatieve beloningsalternatieven, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en carrièreontwikkeling.
Kijkend naar Europa, dan wordt met name volgend jaar, in lijn met de invoering van de regelgeving, een grote verschuiving in arbeidsvoorwaarden verwacht. 54% van de banken verwacht in 2014 het basissalaris van bankiers te verhogen en 39% plant de invoering van ‘softe beloningselementen’, zoals flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden. 30% gaat de wachtperiode voor het uitbetalen van uitgestelde beloningen verlengen en zo’n 22% verwacht korte termijn bonussen te vervangen door lange termijn varianten.
Averechts
Als gevolg van de verwachtingen van banken waarschuwt het adviesbureau dat er een aanzienlijke kans bestaat dat de invoering van het bonusverbod averechts zal werken. “De regelgeving leidt tot een afname van de link tussen prestatie en beloning, juist de opzet van de regelgeving” aldus Mercer.