Rabobank heeft vandaag bekend gemaakt uit het panel te stappen dat dagelijks de rente doorgeeft die zij betalen voor hun leningen bij andere banken. Op basis van deze rentes wordt dagelijks de EURIBOR-rente vastgesteld.
EURIBOR staat voor Euro Inter-Bank Offered Rate en is de rente waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekt. De EURIBOR is dus net als de LIBOR-rente een interbancair rentetarief. De EURIBOR is een belangrijke indicator voor het vertrouwen in het financiële systeem omdat de EURIBOR het onderling vertrouwen van banken weerspiegelt en de vraag naar en aanbod van geld weergeeft. Daarnaast zijn tal van financiële producten zoals hypotheken gebaseerd op de EURIBOR-rente.
In 2011 bleek dat jarenlang door banken is gefraudeerd met de LIBOR-rente. Een aantal banken hield de LIBOR kunstmatig laag of juist hoog met als doel om als bank niet kwetsbaar over te komen of om winsten te genereren. Deze fraude staat bekend als het LIBOR-schandaal. Ook de Rabobank is betrokken bij het Libor-schandaal maar haar exacte rol in dit schandaal is nog niet duidelijk.
De Rabobank stapt nu uit het EURIBOR-panel. Volgens een woordvoerder van de coöperatieve bank is de bank om "bedrijfseconomische redenen" uit het panel gestapt. Rabobank blijft wel lid van het panel dat informatie levert ter vaststelling van het LIBOR-rentetarief
Van de Nederlandse banken zit alleen nog ING in dit panel. Voorheen maakte naast Rabobank ook ABN AMRO onderdeel uit van dit panel.