Een grote groep MKB bedrijven en ondernemers is nog lang niet klaar voor SEPA, de nieuwe standaard voor Europees betalingsverkeer die vanaf 1 februari 2014 ingaat. Weliswaar betekent dit niet het einde van de wereld, maar er moet wel actie ondernomen worden. Dat stelt Monique Kienhuis, SEPA expert en werkzaam bij zakelijk dienstverlener CGI, in een interview tegenover platform Z24.nl.
Impactanalyse
Dat SEPA een grote impact heeft op het MKB is duidelijk. Bedrijven moeten hun documentatie en kanalen met IBAN gegevens updaten, waaronder hun brieven, facturen en alle uitingen op bijvoorbeeld websites. Na de invoering van SEPA begin februari 2014 kan er namelijk geen gebruik meer worden gemaakt van de oude rekeninggegevens. Volgens Kienhuis moet het MKB de gevolgen van de invoering van SEPA* voor hun bedrijfsvoering goed bestuderen.
De veranderingen hebben niet alleen effect op de documentatie, maar mogelijk ook op boekhoudprogramma’s en andere software. Dit komt door de verandering in de betaalformaten, die voortaan via de ISO 20022 XML norm zullen lopen.
Als het bij deze veranderingen blijft, is de invoering van SEPA behapbaar, maar voor veel bedrijven, die ook incasso’s sturen, wordt het een ingewikkelder verhaal. Volgens de SEPA expert wacht deze bedrijven “ingewikkelde veranderingen die je niet eenvoudig hebt uitgelegd”.
Onderschatting
Kienhuis stelt dat bedrijven niet te lichtzinnig over de SEPA invoering moeten denken. Uit een recente enquête van het Nationaal Forum SEPA migratie blijkt dat er zelfs sprake is van onderschatting. Zo kwam naar voren dat van de bedrijven die incasso’s versturen – goed voor een kwart van alle MKB bedrijven – 76% nog geen SEPA actie hebben ondernomen. Zij wijt dit met name aan “te eenvoudige communicatie vanuit banken”. Wel geeft ze aan dat banken en overige financiële instellingen nu druk bezig zijn met het mobiliseren van het midden- en kleinbedrijf.
Het advies van de CGI consultant aan MKB’ers is kort maar krachtig: handel direct. “In principe hebben MKB’ers nog genoeg tijd, maar dan moeten ze nu wel in actie komen”.
* De Europese markt voor internationale betalingen maakt zich op voor de komst van één Europese betaalzone, de zogenoemde Single European Payment Area, een stap naar een geïntegreerde Europese betaalmarkt. Vanaf 1 februari 2014 zal er geen verschil meer zijn tussen een internationale en binnenlandse betaling. Betalingen vinden vanaf dan plaats via een zogeheten IBAN code.