Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat men over het algemeen minder negatief is over de ontwikkelingen van de huizenprijzen en het aantal verkooptransacties. In september meldde Rabobank en Vereniging Eigen Huis ook al dat het vertrouwen in de woningmarkt blijft stijgen.
Toenemend aantal transacties
Uit de Vraag van Vandaag van ING onder gemiddeld 51.000 respondenten blijkt dat 15% van de respondenten de afgelopen drie maanden het aantal verkochte huizen in de eigen straat heeft zien toenemen. Een op de acht (12%) nam een daling waar. Dit beeld wordt onderstreept door de werkelijke verkoopcijfers. Afgelopen drie maanden verwisselden zo’n 9.500 woningen per maand van eigenaar, een duidelijke verbetering ten opzichte van de verkoopaantallen in de eerste helft van dit jaar.
De respondenten zien de maatregel van het kabinet voor 100.000 belastingvrij te schenken als positief, maar niet als wondermiddel voor het herstel van de woningmarkt.
Ontwikkeling huizenprijzen
Per saldo hebben de respondenten de huizenprijzen zien dalen, maar de stemming over de huizenprijzen is de afgelopen maanden duidelijk aan de beterende hand. Iets minder dan de helft (49%) van de ondervraagden zag in het laatste halfjaar de woningen in de straat in prijs dalen (dat was vorige maand nog meer dan de 53%). Een groep van 8% zag woningen duurder worden (vorige maand 7%).
De ING WoonIndex van september liet ook al deze sentimentsverbetering zien. Zowel de meeste starters als koopwoningbezitters verwachten dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is.
Via vertrouwen naar herstel
Volgens ING kunnen verbeterende (economische) vooruitzichten eraan bijdragen dat meer (potentiële) huizenkopers hun afwachtende houding durven te laten varen. Dan zullen normaal gesproken allereerst de verkoopaantallen verder aantrekken en zullen de prijzen volgen.
Gerelateerde berichten
VEH: Nederlanders krijgen vertrouwen in huizenmarkt
CEO Obvion: Geen verstoring woningmarkt door kabinet
ING: Vertrouwen in de woningmarkt blijft stijgen
Rabo: Woningmarkt stabiliseert, prijzen weer omhoog