Insinger verruimt dienstverlening private planning

15 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Sinds de invoering van het provisieverbod voor beleggingsdienstverlening op 1 januari dit jaar moeten klanten direct betalen voor de diensten die zij afnemen. Klanten zien nu wat advies kost. Dat zet druk op de banken en vermogensbeheerders om helder te maken wat hun toegevoegde waarde is. Private bank Insinger de Beaufort blijft haar traditionele focus op private planning trouw, maar gaat aan deze dienstverlening een dimensie toevoegen. De bank biedt klanten sinds kort toegang tot externe private planners. Insinger de Beaufort betaalt de kosten hiervoor vanuit het all-in tarief dat zij klanten in rekening brengt.

Trusted advisor in life-event management

“De kern van onze dienstverlening is life-event management. Wij kijken nadrukkelijk niet naar individuele rekeningen, maar naar familie-cluster”, zegt Peter Sieradzki, voorzitter van de Raad van Bestuur van Insinger de Beaufort tegenover Fondsnieuws. “Wij willen een echte trusted advisor zijn, die aan dezelfde kant van de tafel zit als de klant. Daarom besloten we in 2011 al voor advies en beheer over te stappen op een verplichte all-in fee voor het hele familiecluster, waarbij eventueel ontvangen provisies van derden aan de klant worden doorgegeven”. Volgens Sieradzki maakt het voor de bank niet uit of een klant 10 of 20 keer per jaar handelt, aan transacties wordt niet verdiend. Insinger de Beaufort hanteert voor iemand die zelfstandig binnenkomt, voor advies en beheer over het algemeen een ondergrens van €750.000.

Onafhankelijke financieel planner in de prijs inbegrepen

“Onlangs hebben we nog een slag gemaakt. We bieden klanten standaard iedere vijf jaar een private plan aan, gemaakt door een onafhankelijke financieel planner van buiten de bank”, vertelt Sieradzki. De bank heeft hierover afspraken gemaakt met 12 financieel planners. “Hiermee willen wij de discussie over de onafhankelijkheid van het advies voorkomen. Dat wil niet zeggen dat een financieel plan altijd klakkeloos wordt overgenomen. Een private banker gaat er met de klant over in gesprek”, legt Tom Loonen directeur Private Planning bij Insinger de Beaufort uit tegenover Fondsnieuws. “De kosten voor het plan zijn inbegrepen in de all-in fee, omdat we niet willen dat iemand een check-up uitstelt vanwege de kosten”, zegt Loonen. Dat de bank hierdoor niet de goedkoopste zal zijn, neemt Insinger de Beaufort voor lief. “Je gaat toch ook niet naar de goedkoopste chirurg, je gaat naar de beste”, stelt Tom Loonen.

Geen bezwaar AFM

Hoewel directe betaling de voorkeur heeft, bleek AFM geen bezwaar te hebben tegen dit verdienmodel van Insinger de Beaufort.