Menno van Leeuwen, Teamlead Ideation bij het Innovation Centre van ABN AMRO geeft op zijn persoonlijke blog zijn kijk op de toekomst van de bankensector en de transformatie naar een fintech sector die hij voorziet.
Trends voorspellen voor dit jaar is een makkie. Als je een beetje de trend watchers en fintechblogs volgt en je doet een rondje gesprekken met bankiers weet je waar de innovatie speerpunten voor 2014 op gaan liggen. Zo gaat betalen van contactloos tot bankloos en kredieten steeds meer geprogrammeerd en buiten banken om. Banken die nog denken in hun traditionele rol zijn gewaarschuwd. En dat is waar 2014 daadwerkelijk om gaat draaien. De financiële sector verandert in de fintech sector, krijgt te maken met veel meer virtuele concurrenten en moet ondernemen om relevant te blijven voor hun klanten.
Fintech sector
Na 7 jaar de technologiesector te hebben gevolgd als sector banker, volg ik nu zo’n 4 maanden de financiële sector als teamleider van het Innovation Centre van ABN AMRO. En wat treft mij? Dezelfde investeerders die 7 jaar geleden de TMT (tech media telecom) sector op de korrel hebben genomen en hebben geprofiteerd van disruptie (snelgroeiende nieuwe bedrijven), zetten nu al hun kaarten op de financiële sector. De megatrends die bijvoorbeeld Fred Wilson beschrijft: van bureaucratische hiërarchie naar technologische netwerken, unbundled services gecombineerd met smartphones, die gaan de komende 10 jaar de fintech sector volledig om z’n kop zetten. En als we in 2024 een beginpunt aanwijzen dan is dat 2014 voorspel ik.
Virtual competition
Bitcoin is zo’n mooi voorbeeld van een early warning signal (vele lezers zullen het vast late warning signal noemen). Letterlijk bankloos betalen doe je via dit systeem. Er wordt gebruik gemaakt van een technologisch niet hiërarchisch netwerk, waarop specialistische (ongebundelde) diensten gekoppeld worden en locatie aware ingezet worden. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor diensten op het gebied van peer2peer betalen, wallets en slim datagebruik zoals www.bitcoincard.org prachtig geïllustreerd. Verandert daarmee het banklandschap in 2014? Nieuwe diensten via internet nemen ook nieuwe zorgen met zich mee zoals veiligheid, privacy en criminaliteit. Er tekent zich in 2014 wel een splitsing af van instituten die puur in defensief schieten (zij worden gevoed door bovenstaande zorgen) en organisaties die accelereren in samenwerking, co-creatie en experimenteren. Nieuwe fintech bedrijven, zoals de bitcoinstartups, clinkles, zopa’s en braintrees gaan ons nog meer challengen en zoeken geregeld partnerships. Hier liggen kansen. Zapp is een mooi voorbeeld waarin partnerships tussen grote banken en een startup wordt gesloten rondom contactless, via een app betalen. Als bank zijn wij niet slecht gepositioneerd. Ruim twee jaar partneren wij met startupbootcamp en mengen ons in het nieuwe ecosysteem waarin bedrijven die vooruit willen elkaar treffen. De uitdaging is om van het open stellen van ons netwerk, naar structurele partnerships te gaan.
Relevantie
Om relevant te blijven dienen alle grote bedrijven, inclusief banken grotere stappen te zetten dan voorheen. Veranderingen gaan zo snel. Technologiegedreven, gedrag fundamenteel veranderend. Waarbij wetgeving belast en bevordert (denk maar eens aan PSD2). Om in dit krachtenveld relevant te blijven is 2014 het jaar om te starten met ondernemen. Elke bedreiging herbergt kansen. Nieuwe behoeftes ontstaan waar banken een vernieuwende maar vaak ook logische rol kunnen pakken. Veiligheid, vindbaarheid van wallets, virtuele content, digitale identiteit, platformfuncties, collaboratieve modellen. Neem vooral de klant hierin mee, maak hem leidend, test snel en krijg teruggekoppeld waar je als relevant gezien wordt.
Ik zie ook kansen in 2014 om relevant te blijven voor kwetsbare groepen. Vlotte startups komen wel aan bod, maar de gemiddelde MKB-er…? Hoe kunnen wij hen helpen in deze moeilijke economische omstandigheden en in dezelfde transitie (genoemde trends hebben ook impact op hen!). Smartphones geven voorheen kwetsbare doelgroepen meer controle. Slimme technologie en netwerken gaan daarin faciliteren. Sustainable, duurzame, houdbare business modellen, ook daar wordt dit jaar bij ABN AMRO dit jaar op geaccelereerd.
Schaken
Al met al een walhalla voor startende bedrijven in de fintechsector en investeerders met een lange horizon en veel geld. Voor grote instellingen als ABN AMRO een behoorlijke uitdaging. Geen makkie. Het vraagt om simultaan te schaken. Een gecoördineerde strategie op het gebied van innovatie. Het exploreren van nieuwe rollen in een omgeving waarin regelgeving, programma’s als asset quality reviews en herstel van vertrouwen prioriteit heeft. 2014 is niet het jaar van schaakmat, maar het jaar waarin de eerste strategische zetten cruciaal zijn voor de afloop. Ik voel me net als de tech investeerders in ieder geval in the right time and at the right place.