ING en Rabobank zijn de enige Nederlandse banken die voorkomen in de Europese Top 20 van grootste banken. In een lijst die gedomineerd wordt door Engelse en Franse banken vindt ING zich terug op plaats 12 en Rabobank op plaats 18.
Het jaar 2016 was geen gemakkelijk jaar voor Europese banken. Het beleid van de Europese Centrale Bank blijft zorgen voor een lage rente en dat maakt het banken moeilijk om te excelleren. De lage koers van de euro en het Britse pond zorgden bovendien voor een relatieve verzwakking van Europese banken tegenover Amerikaanse en Aziatische banken.
In een onderzoek naar ‘s werelds grootste banken - in termen van balanstotaal - ondervond kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dat Aziatische banken de lijst domineren. Vier Chinese banken en één Japanse bank spannen de kroon. Het Britse HSBC is de eerste Europese bank op plaats 7. Logischerwijs vinden we HSBC dus ook terug bovenaan de lijst van grootste Europese banken.
Britse en Franse banken domineren de Europese bankenwereld in totale assets. In de Top 10 staan vier banken uit het Verenigd Koninkrijk en eveneens vier stuks uit Frankrijk. Dat laat weinig ruimte over voor andere landen. Met twee banken in totaal - ING en Rabobank - bezet Nederland de derde plaats in deze lijst als gekeken wordt naar aantal banken per land in de Top 20. Ons land deelt deze positie met Zwitserland (een erkend bankenland), Spanje en Italië (landen met veel meer inwoners). Voor wat betreft de nationale situatie stelden wij onlangs een lijst op met de grootste Nederlandse banken.
Weinig Duitse banken
Opvallend aan de ranglijst van grootste Europese banken is dat er slechts één Duitse bank in voorkomt. Duitsland heeft immers de grootste economie van Europa en men zou redelijkerwijs kunnen verwachten dat zij in meerdere mate voorkomen in een dergelijke ranglijst. Dat is dus niet het geval. Alleen Deutsche Bank schopt het tot de Top 20, tot plaats 4 om precies te zijn. Wel moet gezegd worden dat twee Duitse banken op de eerste twee posities buiten de eerste twintig banken zitten.
Verschillende meetmethoden
Het blijkt bij het opstellen van een ranglijst veel verschil te kunnen maken op welk punt banken gemeten worden. Onlangs deed Banken.nl onderzoek naar de twintig grootste private banken ter wereld. Leggen we die ranglijst naar beheerd vermogen naast deze ranglijst naar totale assets, dan liggen de kaarten opeens heel anders. Waar we het Zwitserse UBS gemeten naar assets op de twaalfde plaats terugvinden (in Europa), staat zij in termen van beheerd vermogen fier bovenaan (wereldwijd). Van de twintig grootste private banken wereldwijd komen er twaalf uit Europa, waarbij Zwitserland met zes stuks de kroon spant. Opvallend is dat we daar opeens wel de naam van ABN AMRO terugzien en ING en Rabobank juist weer niet in het geheel voorkomen.