ABN AMRO is bezig met het opschonen van de bedrijfscollectie kunst. Via een Amsterdams veilinghuis doet de bank meer dan honderd kunststukken van de hand. Het soort kunst varieert, van schilderijen en beeldhouwwerken tot glas en zilver.
Iedereen droomt ervan ooit eens een kunstwerk op de kop te tikken en er vervolgens achter te komen dat het een onontdekte of verloren gewaande Rembrandt of Van Gogh betreft. Dat zal vermoedelijk niet gaan gebeuren in de veiling van kunstobjecten die ABN AMRO deze maand organiseert, maar geïnteresseerden kunnen in elk geval rekenen op relatieve koopjes.
Maatschappelijke functie
Kunst is niet meteen de associatie die mensen hebben bij een bank. Toch houden veel banken zich ermee bezig. Los van dat het vaak een goede belegging is gebruiken banken het ter decoratie van de kantoren en daarmee voorkomen ze ook dat kunst een privé-aangelegenheid voor alleen de rijken wordt. ABN AMRO heeft sinds de oprichting een formidabele hoeveelheid kunst verzameld. Op het hoogtepunt telde de collectie zo’n 16.000 artefacten.
Het voortbestaan van de kunstcollectie kwam in gevaar toen ABN AMRO in 2007 overnameprooi was van een consortium van RBS, Santander en Fortis. De collectie werd daarom ondergebracht in een stichting genaamd Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO. Zo’n drie jaar geleden vond de stichting dat het tijd was om eens schoon schip te maken en een deel van de collectie van de hand te doen. “Het betreft onder meer dubbelingen uit de voormalige collecties van ABN Amro en Fortis, die zijn samengevoegd", laat woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd van ABN Amro weten tegenover RTL Z. "Ook zijn het stukken die niet meer in de collectie passen."
De diverse kunststukken worden deze maand geveild via het Amsterdamse veilinghuis De Eland.