De Spaanse bank Santander is van plan om 140 filialen te sluiten in de UK. Dat lijkt veel en dat is het ook, maar het is nog ‘slechts’ een vijfde van het totaal. Na de sluiting, die volgens de planning aan het einde van 2019 voltooid moet zijn, blijven er nog 614 kantoren over. De sluiting lijkt weinig te maken hebben met een brexit, maar is eerder het gevolg van digitalisering.
Met bijna 800 bankkantoren is Santander één van de meest aanwezige banken in het Britse straatbeeld. Het nieuws van de sluiting van 140 vestigingen komt voor de werknemers van Santander ongetwijfeld als een klap, maar het mag geen donderslag bij heldere hemel zijn. Vorig jaar berekende een Britse consumentenorganisatie dat gemiddeld zo’n 60 bankfilialen per maand hun deuren sluiten op het eiland. Sinds 2015 zijn het er al ruim 3.000. De voornaamste reden? Digitalisering.
In zekere zin leidt de brexit in elk geval in de UK momenteel de aandacht af van de uitdagingen die digitale transformatie stelt aan banken. Die trein dendert echter met volle vaart door. Het aantal klanten dat bankiert via internet of mobiel is bijzonder hoog, een trend die niet afwijkt van Nederland en veel andere landen. Het leidt tot minder bezoek aan een traditioneel bankkantoor. Santander geeft aan dat het aantal transacties in filialen met 23% teruggevallen is. Op zichzelf nog een relatief laag percentage afgezet tegen het aantal mensen dat hun bankzaken online doet en amper meer weet hoe een kantoor er van binnen uitziet. Het aantal transacties via digitale kanalen verdubbelde namelijk.
Geen grote verrassing
De sluiting zet zo’n 1.200 banen op de tocht. Een vakbondsvrouw stelt: “Erg teleurstellend, maar geen hele grote verrassing als je kijkt welke richting de industrie op gaat.” Er wordt gekeken naar mogelijkheden om werknemers over te plaatsen naar andere filialen in de buurt, maar realistisch gezien bevinden die banen zich op een glijdende schaal. Het aantal mensen dat nog een bankkantoor binnenloopt is simpelweg dalend en er is geen reden om aan te nemen dat er een soort bancaire renaissance plaats gaat vinden.