Finance professionals zonder digitale skills krijgen het zwaar

04 februari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Financieel professionals doen er goed aan hun digitale vaardigheden op niveau te brengen of te houden. De toekomst belooft namelijk weinig goeds voor wie dat niet doet. Dat komt naar voren uit onderzoek van financieel dienstverlener FiN onder financials in de regio Eindhoven. De bevindingen zijn volgens de onderzoekers ten minste ten dele ook van toepassing op de rest van Nederland.

Digitalisering in de financiële sector dendert voort als een Japanse hogesnelheidstrein. Waar de één het ziet als een kans, ziet de ander het vooral als een bedreiging. Digitalisering kan werknemers helpen hun werk beter te doen, maar het kan ze ook overbodig maken. De onderzoekers zijn het er in elk geval over eens dat digitalisering om specifieke vaardigheden vraagt om te kunnen overleven. Volgens Resources Global Professionals (RGP) zullen de rol en vaardigheden van financieel professionals zich evolueren parallel aan en in samenhang technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en robotica.

FiN, een in Eindhoven gevestigde dienstverlener voor financiële afdelingen, bevestigt in een recent verschenen onderzoek de conclusies van RGP. FiN gaat zelfs nog iets verder: digitalisering zal in de komende drie jaar al veel banen van financiële medewerkers overbodig maken. FiN deed onderzoek onder ruim 250 hoger opgeleiden finance professionals uit regio Eindhoven. Het rapport stelt dat met name functies op mbo-niveau het kind van de rekening worden, vooral door automatisering. 

Het zijn vooral functies op het vlak van financiële administratie die vaak door mbo-geschoolden vervuld worden. Denk aan het handmatig invoeren van facturen, rekeningen en bonnetjes in computersystemen. Vrij arbeidsintensief werk, maar de vraag naar die activiteiten neemt de laatste jaren af, aldus Pieter Sanders, directeur van een lokale mbo-school tegenover het Eindhovens Dagblad: “De vraag naar mbo’ers loopt niet terug maar verandert.” Sanders pleit daarom ook voor een herinrichting van de financiële mbo-opleidingen, met meer focus op digitale vaardigheden.

De regio Eindhoven is een ‘slimme’ regio. Het is bovendien één van de meest innovatieve regio’s van Europa. Volgens FiN hebben bedrijven uit de regio Zuidoost-Brabant de komende drie jaar meer dan 1.500 digitaal vaardige financieel professionals nodig. Het is nog maar de vraag of de onderwijsinstellingen uit de regio aan die vraag kunnen gaan voldoen. Dit jaar rondden namelijk slechts 200 studenten hun financiële managementopleiding af aan de Fontys-hogeschool in Eindhoven.

Fontys niet verbaasd

Magda Ooms, directeur van de Fontys-opleiding, vertelt in het ED dat ze niet verbaasd is over het aanbodtekort: “Ik schrik niet van deze cijfers. We zien dat administratief werk wordt overgenomen door systemen. Er is meer behoefte aan financieel adviseurs die data- en procesanalysen kunnen maken en overbrengen.” Toch is er volgens Ooms op basis van het voorspelde tekort geen reden tot paniek. Ten eerste omdat de opleiding nog kan groeien, door meer in te zetten op een deeltijdopleiding en de overstap van mbo naar hbo aantrekkelijker te maken. “Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog studenten van andere hogescholen en universiteiten”, besluit Ooms.