Volgens ABN AMRO vertoont de Nederlandse woningmarkt steeds meer tekenen van afkoeling en dat het hoogtepunt achter ons ligt. Het economisch bureau van de bank wijst op minder snel stijgende prijzen en een daling van het aantal verkochte huizen. Toch verwacht de bank nog steeds een prijsstijging van 6% in 2019 en een stijging van 4% in 2020.
De Nederlandse woningmarkt is een dankbaar onderwerp voor media en economen. Of het nu slecht gaat en huizen vele maanden te koop staan of dat het juist te goed gaat en de markt droogkookt, er is altijd wel wat te melden. De voorbije jaren stonden vooral in het teken van waarschuwingen dat het te goed ging op de huizenmarkt, met toenemende prijzen en verdrukking van bepaalde groepen tot gevolg. Dat hoogtepunt ligt achter ons, zo stelt ABN AMRO in een nieuwe Woningmarktmonitor.
Dalend vertrouwen
“Een belangrijk signaal van afkoeling is het dalende vertrouwen in de woningmarkt. Consumenten vinden het geen goed moment meer om een nieuw huis te kopen”, zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO. “Met een afnemend aanbod vinden ze het steeds lastiger om een geschikte én betaalbare woning te vinden. De huizenprijzen stijgen namelijk, terwijl hun besteedbare inkomen over het algemeen minder hard is meegegroeid. De stijging van de huizenprijzen gaat voorlopig door, omdat de rente nog steeds laag is en er te weinig nieuwbouwwoningen worden opgeleverd.”
ABN AMRO constateert dat het geleidelijk afzwakken van de huizenprijzenstijging en daling van het aantal verkochte huizen samenvalt met een afremmende economische groei. Wanneer de banengroei lager wordt en de werkloosheid op termijn weer oploopt, heeft dit ook weer invloed op de stijging van besteedbare inkomens. Die zullen minder hard gaan stijgen en hebben daarmee een direct effect op hoeveel mensen kunnen betalen voor een huis.
Minder ‘inhaalaankopen’
Dit jaar verwacht ABN AMRO nog een prijsstijging van 6%, over volgend jaar is de verwachting nog steeds 4% stijging. Het aantal verkochte huizen neemt dit jaar naar verwachting met 5% af, volgend jaar met nog eens 5%. Naast de prijsontwikkeling komt dat volgens de bank doordat het aantal ‘inhaalaankopen’ terugloopt, ofwel mensen die het kopen van een huis uitgesteld hebben tot na de crisis.